„Nem lehet kizárni, hogy külföldről újra egyre több ember hozza be a vírust"

HírKlikk 2020. július 6. 11:43 2020. júl. 6. 11:43

Szlávik János az ATV Start című műsorában azt mondta: amikor a koronavírus megjelent, kétféle forgatókönyvvel számoltak a szakemberek. Az első, hogy a vírus egy idő után eltűnik, a másik, hogy a járvány lecsengése után is velünk marad. Az infektológus úgy véli, jelenleg inkább az utóbbi valószínű.

A főorvos azt mondta, a külföldi utazások esetében az embereknek maguknak kell eldönteniük, mennyire félnek, ez alapján pedig, hogy elutaznak-e külföldre nyaralni. Szerinte ugyanakkor az emberek többsége még mindig betartja a járvány idején hozott szabályokat és ajánlásokat (mint például a maszkviselés vagy a gyakori kézmosás), ezzel pedig jelentősen csökkenhet annak az esélye, hogy újra megugrik a fertőzések száma.

Szlávik szerint, mivel Magyarország nem elszigetelt, nem lehet kizárni azt sem, hogy külföldről újra egyre több ember hozza be a vírust.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a napi öt-tíz regisztrált esetszám csalóka, mivel a nem regisztrált esetekkel együtt, ez a szám akár 100 is lehet. A téli hónapokban újra problémát jelenthet majd az is, hogy a koronavírussal fertőzött betegeket megkülönböztessék az influenzában szenvedőktől.

A főorvos úgy véli, már most sokféle vakcinával kísérleteznek. Ő úgy számol, hogy valamikor az év végén lehet meg a hatékony oltóanyag, de nem tudni, hogy ez mikor juthat el Magyarországra is.

Forrás: atv.hu