Nem lehetetlen a 2022-es kormányváltás

HírKlikk 2020. február 26. 15:53 2020. feb. 26. 15:53

A változást óhajtók – ha minimálisan is – többen vannak, mint a Fideszre szavazók – derül ki a Závecz Research februári közvélemény-kutatásából. Ha csak a pártok támogatottságát nézzük, akkor ugyan továbbra is toronymagasan vezet a kormányoldal, de egy, az őszi önkormányzat választásokon már látott, közösen dolgozó ellenzék legyőzheti.

Leváltható a kormány

A teljes lakosság körében vitathatatlan a Fidesz fölénye. A kormányoldal támogatottsága a teljes lakosság körében 31,2 százalék, a DK 8,9, a Jobbik 7,1, az MSZP 6,3 (a Párbeszéddel együtt 7,4), a Momentum pedig kerek 6 százalékon áll. Erre a háttérre támaszkodhat a Fidesz a kormányzati döntések meghozatalakor, de a kép csalóka. Ha ugyanis most vasárnap lennének a választások, az ősszel látott ellenzéki szövetséget a választópolgárok 33,1 százaléka támogatná, ami elég a kormányváltáshoz. Nagyon sokat számíthat, hogy a jelenleg választani nem tudó vagy nem akaró 32,8 százalékból mennyit sikerül a pártoknak végül mozgósítani.

A Fidesz és a változást akarók támogatottsága a teljes népesség körében 2020. februárjában

Élet a Fideszen túl

Az ellenzék jelenlegi legtámogatottabb pártja a Demokratikus Koalíció, maga mögött tudva a választók 8,9 százalékát. Előnye azonban csekély, és nem csupán a Jobbikkal szemben: az MSZP-Párbeszéd pártszövetséget ugyanis a választópolgárok 7,4 százaléka támogatja. Ez pedig jóval a hibahatáron belül mozgó, mindössze 1,5 százalékos különbséget jelent, ugyanannyit, amennyi az MSZP-Párbeszéd és a Momentum között is van. A szocialistákat a rendszerváltás óta mindig nagy divat volt temetni, de látható, hogy ennek ellenére, jelentős erőt képviselnek az ellenzéki oldalon.

A pártok támogatottsága a teljes népesség körében 2020. februárjában

Ez viszont azt jelenti, hogy a DK által felvetett, a külön listáról szóló, párton belüli közvélemény-kutatásnak nincs létjogosultsága – ahogy egy esetleges külön induló Jobbik-Momentum közös lista is csak az ellenzék megosztottságához vezethet.

Eddig még nem említettük a Magyar Kétfarkú Kutyapártot, amely az önkormányzati választásokon sok helyen részt vett az ellenzék közös munkájában, 1,9 százalékos szavazóbázisa pedig egy ilyen pengeélen táncoló helyzetben egyáltalán nem elhanyagolható. Szintén fontos lehet az LMP szerepe, hiszen a zuhanórepülést folytató zöld párt 1,8 százaléka is hozzátehet az ellenzék sikeréhez.

A hivatalosan ellenzéki, ám politikában és ideológiában egyaránt sokkal inkább a Fidesz felé húzó Mi Hazánk Mozgalom 1,6 százalékával szintén befolyásolhatja a választások eredményét. Ha a szélsőjobboldali retorikát folytató Mi Hazánk fenn akar maradni, akkor valószínűleg kerülni fogja a szövetségi politikát, és külön indul majd a választásokon. Ezzel viszont szavazatokat szerezhet a Fidesz és a Jobbik radikálisabb választóitól is.