Nem lesz könnyű a rendcsinálás Lengyelországban

HírKlikk 2023. október 17. 16:57 2023. okt. 17. 16:57

Lengyelországban a demokrácia diadalmaskodott, kár volna azonban eufóriába esni, az ellenzék előtt hatalmas feladatok állnak. Nem lesz könnyű már az sem, hogy egyben maradjon a hármas koalíció. Az igazságszolgáltatás átalakítása már annyira mélyreható, hogy nem tudni, mennyire lehet jogszerűen visszacsinálni.

Az Alkotmánybíróság lassan hat éve törvénytelenül kinevezett tagokkal van tele, ráadásul belső viták miatt hónapok óta működésképtelen. Így mi lesz például azzal a határozatával, hogy a nemzeti jog előnyt élvez az uniós normákkal szemben? Fennáll a veszély viszont, hogy az új kormány jogilag kétes módszerekhez folyamodik, pedig csak súlyosbítaná a jogállami zűrzavart, ha például az előző kormányokhoz hasonló radikalizmussal akarna személycseréket végrehajtani – írja a Neue Zürcher Zeitung.

Lengyelország a demokrácia politika laboratóriuma lesz, de  alapot ad a reménykedésre, hogy Magyarországhoz képest a reformok nem annyira mélyrehatóak, nagyobb ellenállásba ütköztek. Korai volna azonban azt gondolni, hogy egy csapásra végbemegy a megbékélés Brüsszellel.

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom