Nem lesz könnyű menet az állatvédelmi posztra jelölt Várhelyi Olivér meghallgatása

HírKlikk 2024. szeptember 18. 17:55 2024. szept. 18. 17:55

Az EU-ban örömmel fogadták, hogy lesz új állatjóléti biztos, de miután kiderült, hogy ki az – nevezetesen a jelenleg a jószomszédsági és bővítési portfólióért felelő magyar Várhelyi Olivér –, a kinevezést széles körben az Ukrajna segítését obstruáló Magyarországnak szóló rendreutasításként értékelik – írta a Politico.

Az amerikai portál európai kiadásának értékelése szerint Várhelyi önmagában is ellentmondásos figura, akit számos bírálat ért a bővítési portfólió kezelése miatt. Nem a csatlakozni szándékozó államok jogállamisági és demokráciával kapcsolatos problémái, de a vezetési stílusa miatt is. Az állatvédők örömmel fogadták, hogy teljesült a kérésük, de többen közülük és az EP képviselői közül is kételyeiket hangoztatták azzal kapcsolatban, hogy Várhelyi a megfelelő jelölt a posztra. Tilly Metz zöld képviselő, a parlament állatjóléti bizottságának elnöke az X portálon azt írta: „Köszönet az állatjóléti biztosért, /…/ majd meglátjuk, hogy egy Fidesz-jelölt megfelelő választás-e.”

Stephanie Ghislain, az Brüsszelben bejegyzett Eurogroup for Animals elnevezésű nonprofit szervezet politikai ügyek menedzsere örömét fejezte ki az állatjóléti portfólió létrehozásával kapcsolatban, de leszögezte: a személyről egyelőre nem nyilvánítanak véleményt. Hozzátette: az ideális biztosnak kellene rendelkezni valamiféle tapasztalattal az állatjólét terén, szeretnie kell az állatokat, és értenie kell az érdekeltek összehozásához. Arra a kérdésre, hogy Várhelyi nem azért kapta-e ezt portfóliót, hogy ezzel az EU „a középső ujját mutassa” Magyarországnak, azt mondta: „Reméljük, hogy von der Leyen a misszió-levélben kellően egyértelműen foglalkozik a témával, és ezzel jelzi, hogy ez nem ilyen jellegű lépés”.

Végül hozzátette: majd kiderül, mi lesz a meghallgatáson, alighanem nehéz dolga lesz Várhelyinek, és az sem kizárt, hogy a képviselők nem fogadják el a jelölését”.

Mások Várhelyi kompetenciáját vonták kétségbe, ám összességében az állatjólét korábban meglehetősen háttérben volt a bizottság munkájában, ezért a portfólió létrehozása önmagában is előrelépés.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom