Nem lesz olcsóbb az üzemanyag

HírKlikk 2024. március 23. 12:25 2024. márc. 23. 12:25

A hazai autósok hiába reménykednek az árcsökkenésben, a jövő héten érdemben biztosan nem lesz olcsóbb sem a benzin, sem a gázolaj a magyar kutakon.

Az Mfor üzemanyagár-figyelő elemzése szerint, a gyenge forint és a magas olajár meglehetősen kedvezőtlen helyzetet teremt.

Az elmúlt héten két alkalommal is emelkedett az üzemanyagok ára a hazai töltőállomásokon. Ennek eredményeként a benzin összességében 11 forinttal drágult, míg a gázolaj 7 forinttal. Ez egyébként tökéletesen egybecseng a lap által készített egy héttel korábbi prognózissal, amikor azt írták, hogy mind a két üzemanyagfajtánál 8-10 forintos áremelés látszik valószínűnek.

A benzinárak uniós rangsora szerint máshol is hasonló változások történtek az utóbbi napokban. A magyar árszinthez képest kilenc országban lehet olcsóbban tankolni a 95-ös oktánszámú üzemanyagot. Az idei évben az eheti rangsorhoz hasonlóan, a középmezőny alsó felében vannak a magyar kutak.

A régiós összesítés kapcsán is hosszú hetek óta változatlan a magyar helyezés, ami a lap szerint kevésbé örömteli, mert a hasonló életszínvonalú országokban alacsonyabb a benzinár, mint nálunk. Ugyanakkor a magyarországinál drágábban lehet tankolni Szlovákiában és Ausztriában.

A gázolaj esetében még egy kicsit rosszabb a helyzet, hiszen ennél az üzemanyagtípusnál tényleg a középmezőnyben vannak a magyar árak, a 28 tagországból a 16. helyen állunk. Ez tehát azt jelenti, hogy a magyar vásárlóerőhöz mérten a gázolaj még drágább, mint a benzin.

Ráadásul a régióban a dízelből Magyarországon a második legmagasabbak az árak. Nálunk drágábban csak az osztrákok tankolnak ebből az üzemanyagfajtából.