Nem lesz senki, aki visszatartaná Trumpot

HírKlikk 2024. május 6. 18:00 2024. máj. 6. 18:00

Európa jól teszi, ha felkészül Trump újabb elnökségére, mert a legfrissebb interjúban az elnök vázolta a terveit és bár sok újat nem mondott az öreg földrésszel kapcsolatban, csak éppen immár kellő határozottsággal kíván érvényt szerezni annak a meggyőződésének, hogy az EU a kereskedelemben kihasználja Amerikát, és potyautas a NATO-ban is. Ráadásul ezúttal már nem olyanok lesznek mellette, akik visszatartanák, hanem megcsinálják, amit akar.

Vagyis – mutatott rá a Financial Times – az írás ott van a falon, a liberálisok háta beleborsódzhat. Az egyik, amit tehetnek: szurkolnak, hogy ne ő nyerjen novemberben. Ebben azonban kár reménykedni, bár még korai komolyan venni a felméréseket. De ha most járulnának a polgárok az urnákhoz, nem lenne kétséges az eredmény.

Másik opcióként lehetne mondogatni, hogy előző elnöki periódusában nem is volt olyan rossz, és hogy az élet megy tovább. Csakhogy Trump ezúttal már pontosan tudja, mit akar. Az pedig Európából úgy látszik, mint egy erőd, és nemigen rajzolódik ki, hogy mit lehetne tenni ellene.

Egy páran így is örülni fognak, nevezetesen Orbán Viktor, valamint Putyin. Ha az európai szélsőjobb tényleg jól szerepel júniusban, akkor többen rokonszenveznek vele Brüsszelben, mint korábban. Számíthat Meloni támogatására is.

A fő áramlat pártjai számára stratégiai lehetőség az is, hogy megszelídítsék a tigrist. Ám nagyobb az eshetősége annak, hogy Trump alatt befellegzik a Nyugatnak a világrend szervező eszméjeként. Ez jó hír Moszkvának, viszont rettenetes volna az ukránoknak. Ha az Egyesült Államok többé nem védené meg Európát, akkor például Németország és Lengyelország fontolóra veheti akár az atomfegyver megszerzését. Meglehetősen paradox, hogy a régi-új amerikai elnöknek egyáltalán nem lenne ellenére.

 

Forrás: Hírklikk