Nem minden képviselő tölthet be minden megszerzett mandátumot

HírKlikk 2024. május 18. 11:00 2024. máj. 18. 11:00

Sok jelölt képviselőként, polgármesterként vagy vármegyei közgyűlés tagjaként is mandátumot szerezhet a június 9-ei önkormányzati választáson, azonban a jogszabályok szigorúan megszabják, milyen mandátumokat lehet egyszerre betölteni.

A kevesebb mint tízezer lakosú településeken úgynevezett egyéni listán választják a képviselőket, minden választópolgárnak annyi szavazata van, ahány tagú a képviselő-testület az adott településen.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény azonban rögzíti: ezeken a kistelepüléseken a polgármester nem lehet egyúttal a képviselő-testület egyéni listáról mandátumot szerző tagja is, vagyis ha az egyéni lista jelöltjét polgármesternek is megválasztják, törölni kell őt az egyéni listáról, és helyébe a következő legtöbb szavazatot elérő jelölt lép.

A több mint tízezer lakosú településeken vegyes választási rendszerben választják a képviselő-testület tagjait: a választók az egyéni választókerületi jelöltekre szavaznak, de az egyéni választókerületben mandátumot nem eredményező, úgynevezett töredékszavazatok alapján a jelölőszervezetek között arányosan úgynevezett kompenzációs mandátumokat is kiosztanak.

Fontos szabály azonban, hogy ha valakit polgármesterré választanak vagy egyéni választókerületben nyer el mandátumot, akkor őt törölni kell a kompenzációs listáról.

Azt azonban nem zárja ki semmilyen szabály, hogy valaki egyéni választókerületben és polgármesterként is megnyerje a választást, és mindkét mandátumot megszerezze. A két mandátum betöltése ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az adott személynek a képviselő-testület ülésén dupla szavazati joga lenne, azaz „két kézzel szavazhatna". A jelölt tehát a „kettőt nyer – egyet kap" – konstrukcióban valójában nem számít választójogi értelemben erősebbnek, mint képviselőtársai.

Ha a fővárosi lista jelöltjét főpolgármesternek választják, akkor őt is törölni kell a párt fővárosi listájáról, és helyére a sorrendben utána következő jelölt lép.

Nem tarthatja meg mindkét elnyert mandátumát az a jelölt, aki fővárosi kerületi kompenzációs listáról és fővárosi listáról egyaránt mandátumot szerez; ebben az esetben nyilatkoznia kell az eredmények jogerőssé válása után, hogy melyik mandátumáról mond le.

A települési képviselő vagy polgármester pozíciója azonban nem „üti" a vármegyei közgyűlési tagságot, vagyis települési önkormányzati képviselő és polgármester tagja lehet a vármegyei közgyűlésnek, ugyanakkor nem lehet az elnöke és alelnöke.

Kerületi polgármester is lehet fővárosi közgyűlési tag.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom