Nem oltóanyag, hanem egy márka lenne a Szputnyik V?

HírKlikk 2021. május 12. 13:37 2021. máj. 12. 13:37

Miután hírek jelentek meg arról, hogy a Szputnyik V orosz vakcina nem oltóanyag, hanem egy összefoglaló márka, Szlovákia teszteltette az anyagot. A vizsgálat „kielégítő” eredménnyel zárult, de továbbra is sok részlet hiányzik. Hiányoznak továbbra az adatok a megfelelő kép kialakításához. A vakcina iránti nemzetközi kereslet megcsappant. Maga a vita pedig sok mindent elárul – írja a Der Standard.

A Szputnyik V-ről eddig is sok mindent nem lehetett tudni, de az bizonyosnak tűnt, hogy egy oltóanyag. Most azonban a jelek szerint éppen ez tűnik kérdésesnek, és nem kizárt, hogy valójában egy márka – olvasható a Der Standard cikkében. A szlovák hatóság, a  ŠÚKL már április végén közzétett részleteket abból a szerződésből, amelyet a szlovák kormány írt alá a vakcina beszerzéséről, és maga a szerződés is elolvasható a szlovákiai szerződések tárában. A dokumentumban a bevezető meghatározásban ez áll: az anyag, amit Szputnyik V-ként jelölnek, „bizonyos területeken” változhat. Ezt most némileg kiélezetten úgy interpretálták, hogy a szlovák kormány csupán abban állapodott meg, hogy megvásárol egy Szputnyik V elnevezésű terméket, amelynek összetétele azonban nem világos.

Ez ellen szól azonban a szerződés több más pontja is: Egyrészt a „termék” címszónál szerepel, hogy „vektor oltóanyag, ami két adagból áll”. A szerződés felsorolja a termék összetételét és gyártási folyamatát. Emellett a szlovák kormány is bevizsgálási folyamatot indított, de olyan sok adat hiányzik, hogy végül inkább több a kérdés, mint a válasz. A szlovák egészségügyi minisztérium szóvivője szerint az orosz fél kérésére egy EU hitelesítéssel bíró laborban végezték el a vizsgálatot Magyarországon, és az eredmény „kielégítő”, de a szóvivő is adós maradt további adatokkal.

Így továbbra is kétséges, hogy mi lesz a kétmillió adag sorsa, amit a pozsonyi kormány –9,95 dollárnak megfelelő egységáron, vagy összesen mintegy 16,4 millió eurónak megfelelő összegért – rendelt meg. Jelenleg a szlovákiai politika jelentős része, ezen belül a koalíciós kormány több pártja, valamint az illetékes szlovák ŠÚKL hatóság ellenzi a vakcina alkalmazását. A ŠÚKL – akárcsak az európai EMA hatóság – azzal érvel, hogy Oroszországból továbbra sem érkeznek meg fontos adatok.

Az orosz oltóanyagba vetett bizalmat a jó adatok ellenére mindez erősen tépázza, és tovább árt neki a Szputnyik V honlapjáról indított Twitter-kampány, amelyben manipulatív módon felhasznált adatokkal tüzelnek a konkurenciára, és amit legutóbb az EMA is élesen bírált.

Brazília illetékes hatósága is elutasította a vakcinát azzal, hogy összetétele nem felel meg annak az anyagnak, amit az engedélyezési eljárásban vizsgáltak – ott most a kérdés a legfelső bíróság előtt van.

Egy további fontos részlet is tisztázásra vár: hogyan fogja kezelni az EU a zöld útlevél bevezetésénél azokat az embereket, akiket az EMA által nem engedélyezett szerrel oltottak be. Jelenleg mindenekelőtt Magyarországról van szó, ahol nem csak Szputnyik V-vel, hanem kínai Sinopharmmal is oltanak tömegeket. A magyar kormány március eleje óta „védettségi igazolást” ad ki, amelyen azonban csupán az oltás ténye szerepel, de hiányzik a vakcina megnevezése. Már akkor is nagyon valószínűtlennek tekintették, hogy ezt a kártyát az EU elfogadná. Az Európai Parlament világossá tette, hogy a zöld útlevél automatikusan csakis az EMA által engedélyezett vakcinákkal beoltottakat illeti meg. Az egyes tagállamok azonban engedélyezhetik kétoldalú alapon a beutazást, Románia például a napokban kötött ilyen megállapodást Magyarországgal.

Mindezek nyomán elcsendesedtek a Szputnyik V beszerzésére irányuló tervek, többek között Ausztriában is. Ott a kancellár húsvét körül bejelentette, hogy előrehaladott tárgyalások folynak, és legkésőbb június végén be is vetik az orosz vakcinát. Azóta azonban az új zöld egészségügyi miniszter többször hangsúlyozta, hogy Ausztria csakis az EMA által engedélyezett oltóanyagot fog használni. Több német tartományban is bejelentették korábban, hogy beszerzik a Szputnyik V-t, de a fentiek miatt az még sehol nem történt meg. 

Forrás: Hírklikk