Nem sietik el a hatóságok a nyomozást

NVZS 2018. december 27. 12:38 2018. dec. 27. 12:38

„Miközben a mi feljelenésünkre a nyomozó hatóság a füle botját sem mozgatta, olyan tüntetőket, akiket garázdasággal és/vagy rongálással gyanúsítottak már el is ítéltek” – mondta Hadházy Ákos. Azt kérdeztük tőle, hogyan áll az általa és Szél Bernadett által a köztelevíziónál történtek ügyében tett feljelentés.

„Néma csend” – fogalmazott tömören a független országgyűlési képviselő, aki Szél Bernadettel együtt személyesen ment el a Teve utcába december 17-én, s tett feljelentést hivatalos személy elleni erőszak miatt. Mint a Hírklikk megkeresésére elmondta: azóta sem értesítették sem őt, sem képviselőtársát semmilyen intézkedésről, nem volt meghallgatás és nem kértek be dokumentumokat tőlük.

Hasonlóan nem reagáltak a hatóságok arra az ünnep előtti napon általa a postán a Központi Nyomozóirodának feladott feljelentésre, amelyet rendőri intézkedés elmaradása miatt tett, részben azért, mert a rendőrök nem mentek be az MTVA épületébe, amikor segítséget kértek először a helyszínen tartózkodó rendőröktől, majd amikor azok nem segítettek, akkor a 112-őtől, de az erre kiérkező rendőrök sem intézkedtek.

Emellett a feljelentés amiatt is született, mert amikor rendőrök szeme láttára erőszakkal kidobták a biztonsági őrök őket az épületből, akkor az egyenruhások beültek a kocsijukba és nem tettek semmit, felszólításra sem. „Pedig egy rendőrnek kötelessége intézkedni magától is, amikor szabálysértés vagy bűncselekmény gyanúját felvető cselekményt lát, hát még, ha be is jelentenek ilyet – de a rendőrök ez esetben nem tettek semmit, még az adataikat nem rögzítették, csak egy cetlire felírtak egy-egy mondatot” – emlékeztett vissza Hadházy. Az egész történetben egyébként pontosan azt tartja a legdurvábbnak az ellenzéki politikus, hogy a rendőrök – nyilvánvalóan felsőbb utasításra – nem avatkoztak közbe.

De nem csak ezt tartja aggasztónak. „Több mint furcsa, hogy ugyanakkor már születtek ítéletek tüntetőkkel szemben, például már el is ítélték azt a demonstrálót, aki lefestett a Kossuth téren egy szobrot vagy azt, aki dobált a rendőrök felé” – mutatott rá az országgyűlési képviselő.