Nem számol komoly élelmiszerhiánnyal a magyar agrárminiszter

HírKlikk 2022. május 2. 05:40 2022. máj. 2. 05:40

Az elmúlt egy-másfél évben több tényező együttes hatásának köszönhetően, a mezőgazdasági alapanyagok (különösen a gabona és olajos növények) nemzetközi ára jelentősen növekedett. Ez elsősorban a világgazdaság újraindulásának, az emelkedő energia- és műtrágyaáraknak, és egyedi időjárási és agrárpiaci hatásoknak az eredménye. Ezt a folyamatot gyorsította fel az orosz–ukrán háború” – világította meg a Heteknek Nagy István agrárminiszter, hogy miért emlegeti szakértők és politikusok sora rendszeresen az élelmiszerválság veszélyét.

Nagy István kifejtette: Oroszország és Ukrajna vezető gabona- és napraforgóolaj-exportőr, együttes világpiaci részesedésük búzából közel egyharmad, kukoricából közel egyötöd, napraforgóolajból mintegy négyötöd. Emellett Oroszország a világ legnagyobb műtrágyaexportőre – a kieső árualap pedig a nemzetközi árak jelentős növekedését okozza. 

Az emelkedő inputárak átgyűrűztek az állati termékek árába is, a sertés, a baromfi és a tej ára is jelentősen növekedett az elmúlt időszakban. Ezek nemzetközi folyamatok, a világ összes országában számottevő áremelkedés megy végbe. 

A miniszter hangsúlyozta, hogy az árak jövőbeli alakulása nem jelezhető előre megbízhatóan, ugyanakkor a kormány számára továbbra is fontos cél, hogy az élelmiszerek elérhetők maradjanak a lakosság széles rétegei számára.

Ami a magyar mezőgazdaság jelenlegi kilátásait illeti, Nagy István elmondta: a 2021 őszén elvetett gabonáknál az április elején megérkezett csapadék enyhített a már régóta fennálló súlyos szárazságon. „Összességében az ősszel vetett gabonák változó képet mutatnak, a legnagyobb mértékben a repce szenvedte meg az eddigi időjárási helyzetet. A földeknek még legalább háromszor ennyi esőre lenne szükségük több ütemben és nagyon bízunk benne, hogy a szükséges csapadékmennyiség kellő időben és eloszlásban megérkezik a kedvező termés elérése érdekében. A 2021-es őszi gabona-vetésterületek egyébként 5,5 százalékkal meghaladják az egy évvel korábbi adatokat és a 2022-es tavaszi szántóföldi vetésterületeknél is növekedést várunk” – fogalmazott a miniszter.

Azzal kapcsolatban, hogy számítanak-e jelentős mértékű élelmiszerhiányra Európában vagy Magyarországon, azt válaszolta, hogy a koronavírus-járvány rávilágított az élelmiszer-ellátás fontosságára, és felértékelődött a hazai alapanyagok és az itthon előállított termékek jelentősége. 

„A legkiszámíthatatlanabb időszakban sem volt élelmiszerhiány vagy ellátási zavar. Egyes alapanyagok, szükséges segédanyagok hiánya esetén is jól vizsgázott az ipar és a kereskedelem is” – mondta, megjegyezve, hogy nem számolnak komoly élelmiszerhiánnyal.

Nagy István azt is hangsúlyozta, hogy kiemelten fontos a magyar tőke jelenléte a hazai élelmiszer­iparban (a vállalkozások több mint 90 százalékában nincs külföldi tulajdon). „A legfontosabb törekvés, hogy a hazai alapanyagból itthon előállított termékek kerüljenek a boltok polcaira és így a magyar fogyasztókhoz, emellett a magas hozzáadott értékű termékekből exportra is jusson. Ezzel a lépéssel fokozható lesz az ellátásbiztonság, illetve a hazai gyártók versenyképessége és jövedelmezősége is javulhat” – fogalmazott.

Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára a Heteknek nyilatkozva a népességnövekedésen és a háborún kívül számos okát felsorolta az élelmiszeriparban zajló meredek áremelkedésnek. „Már a háború előtt is látszott, hogy az árak elmozdulnak a korábbi szintjükről, nem kis mértékben. Ebben erősen közrejátszott a pandémia mellett az energiaárak hat-hétszeres szintre emelkedése, ami a műtrágya árát is felhajtotta” – mondta a szakember. Az áremelkedést erősíti ezenkívül a gabona és ezen keresztül a takarmány árának emelkedése, a forintgyengülés, továbbá a vízhiány és az uniós szabályozásban megjelent „zöldítési” követelmények (a műtrágya mennyiségének csökkentése és az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklődése egyértelműen a termésátlagok csökkentése irányába hatnak). Máhr András szerint azt nem lehet megmondani, hogy az áremelkedés hol fog megállni, de annyi bizonyos, hogy a háború után sem fog visszarendeződni az árszint.

Forrás: atv.hu