Nem törődve a veszéllyel, egész iskolákat rendelnek ki a vadászati világkiállításra

Millei Ilona 2021. szeptember 17. 08:13 2021. szept. 17. 08:13

Gulyás Gergely is megerősítette a legutóbbi Kormányinfón a Népszava azon értesülését, hogy az iskolák nem állhatnak át digitális munkarendre hatodik osztálytól, mert a diákok számára van elérhető védőoltás. Az Emmi által kiadott főszabály szerint akkor sem, ha egy vagy több diák vagy tanár megbetegszik. Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint tavaly is úgy indított a kormány, hogy nem lehet digitális oktatás, végül mégis el kellett rendelnie. A PSZ nem érti, miért nem lehet határozott intézkedésekkel inkább elejét venni a dolgoknak. Azt pedig végképp nem értik, miért kell a vadászati világkiállításra nemhogy osztályokat, de egész iskolákat kirendelni. Mint mondja, „Ennyi gyereket zárt térben, vonaton több órán keresztül utaztatni, majd beküldeni a világkiállításra, na az lesz az igazi gócpontveszély.”

– Mi a digitális oktatást hatodik osztály felett megtiltó rendelkezésről a PSZ véleménye?

– Megdöbbenéssel hallgatjuk ezeket az információkat, mert az rendben van, hogy a 12. életévtől már lehet oltani a gyerekeket, de az oltás nem teszi sebezhetetlenné a beoltottakat, csak enyhébb tüneteket okoz náluk, esetleg észre sem veszik, hogy megkapták a fertőzést. De ennél sokkal fontosabb, hogy a beoltott személyek is ugyanúgy terjesztik a koronavírust, mint a beoltatlanok. Mi azt gondoljuk, hogy ezt kellene figyelembe venni, ezért nem is értjük ezt az intézkedést. Egész egyszerűen nem értjük, hogy mi ez az ex katedra kijelentés.

– Azt lehet tudni, hogy a 12-17 év közötti diákoknak mekkora az átoltottságuk?

– Jelen ismereteink szerint 225 ezer 12-17 év közötti diák már felvette az oltást, de ez az érintett korosztálynak még mindig csak a 38 százaléka.

– Az új intézkedési terv szerint nem minősül kontakt-személynek az, aki megkapta a védőoltást vagy az elmúlt fél évben átesett a koronavírus- fertőzésen, tehát nem lehet karanténba küldeni – mit szólnak ehhez a pedagógusok?

– Ezt pláne nem értjük. Kollégáktól jött hír olyan iskolákból, ahol már volt ilyen eset, hogy tényleg nem mehet karanténba senki, akit már beoltottak, vagy átesett a fertőzésen. Ez megint csak abszurd dolog, mert – még egyszer mondom –, attól, hogy valaki be van oltva, még terjeszti a kórt. Ha a beoltott nem lehet kontakt-személy, nem kerül karanténba, akkor gyakorlatilag boldog, boldogtalannak átadhatja a vírust. Mivel senki homlokára nincs odaírva, hogy oltott, vagy oltatlan, bárkit megfertőzhet. Valakinek, aki oltott, kevésbé lesz veszélyes tünete, aki meg nem oltott, azzal nem tudjuk, mit lehet csinálni.

– Mi állhat a döntés hátterében?

– Gondolom, hogy „az oltás működik, Magyarország működik” szlogent ne kelljen megváltoztatni. De komolyra fordítva a szót, abban majdnem biztosak vagyunk, hogy nyilván gazdasági okai vannak.

– De miért ennyire ex katedra a digitális oktatás tiltása?

– Valószínűleg azért, mert ha digitális oktatást rendelnének el az általános iskolákban, akkor a szülőknek megint otthon kellene maradniuk a gyerekükkel. Egyrészt, mivel a kormány az EU-forrásokat nem arra fordította, hogy az ilyen esetben otthon maradó szülőnek pótolja a kereset-kiesését, ezért a szülők már nem tudnának otthon maradni. Nincs már szabadságuk, fizetés nélküli szabadságra nyilván nem fognak elmenni, hiszen valamiből meg kell élniük, az állam pedig nem segítené őket. Vagyis olyan csapdahelyzetbe lavírozta magát a kormány, amiből csak az az ex katedra kijelentés jelenthet számára megoldást, hogy nincs digitális oktatás.

– Az nem lehet ok, hogy nincsenek megfelelő eszközök és tananyagok a digitális oktatáshoz?

– Valóban nincsenek, másfél év alatt ebben gyakorlatilag semmit nem léptünk előre. Ez tény és való.

– Egy másik tipp, hogy mivel a gyerekek könnyebben átvészelik a fertőzést, a kormány nem is bánná annyira, ha elkapnák, és védettek lennének…

– Azt tudjuk, hogy a gyerekek sokkal könnyebben átesnek a fertőzésen. Ehhez még azt is hozzátehetjük, hogy valószínűleg a gyerekek jóval nagyobb hányada átesett a vírusfertőzésen, mint ahányról tudunk, mert az első, második és harmadik hullámban is voltak olyan diákok, akik mindenféle tünet nélkül, lábon kihordták a betegséget. Lehet, hogy ez a nyájimmunitás kialakításának része, de, ha így lenne, azt a PSZ felelőtlen és veszélyes játéknak tartaná. Hiszen nem tudjuk, hogy a Delta variánsnak a negyedik hullámban milyen szövődményei lesznek. Ahogy az is borzasztó veszélyes, hogy itt mindenki jön-megy szabadon, és terjeszti a vírust. Egyébként előbb-utóbb – ahogy a gyerekek is kidőlnek, mert felütötte a fejét a vírus, és hirtelen megnő a hiányzók száma – kénytelen lesz a hatóság? a kormány? az igazgató? az adott osztályt ideiglenesen „megszüntetni” jelenléti oktatásban, mert nem lesz benn annyi gyerek, hogy az oktatást érdemes legyen megtartani. Lehet, hogy ezt az élet fogja megint elintézni úgy, ahogy a tavalyi tanévben is, amikor novemberben még csak a középiskolákban rendelték el a digitális oktatást és azután márciusban mindenkinek.

Pedig a PSZ már februárban  jelezte, hogy óriási a probléma, és egyre nagyobb baj lesz, mégis majdnem egy hónapot, de legalább három hetet várt a kormány. Nem tudjuk, miért nem lehet határozott intézkedésekkel inkább elejét venni a dolgoknak. Az iskolákban továbbra sem kötelező a maszk, a lázmérést elhagyták, a gyerekek járhatnak külső helyszínekre, uszodába, az osztálykirándulás engedélyezett. Sőt, a vadászati világkiállításra nemhogy osztályokat, de iskolákat rendelnek ki, ami a lehető legveszélyesebb dolog. Ennyi gyereket ugyanis zárt térben, vonaton több órán keresztül utaztatni, majd beküldeni a világkiállításra – na az lesz az igazi gócpontveszély. Amiben most reménykedhetünk, hogy talán nem veszítünk el kollégákat a vírus miatt, mert 80 százalékuk be van oltva.