Nem tudni, eddig mibe fájt az elmaradt Szent István ünnep

Zutyu 2021. március 7. 06:57 2021. márc. 7. 06:57

Minden idők egyik legnagyszabásúbb augusztus 20-ai ünnepségére készült a kormány tavaly, aztán a járványhelyzet miatt lemondták. De a rendezvényszervező Antenna Hungária megkapott mindent pénzt előleg gyanánt. Ám az már nem világos, kinél landoltak a milliárdok.

Minden idők leglátványosabb tűzijátékát ígérte a kormány még tavaly nyár elején az augusztus 20-ai állami ünnepségre. Akkor még élt a remény, hogy nyár végén Budapesten tömegrendezvényt lehet tartani. Ennek jegyében, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal és a Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség szerződést kötött az újabban állami rendezvényszervező céggé avanzsáló Antenna Hungáriával, hogy 1,3 milliárd forintos költséggel szervezze meg a budapesti tűzijátékot, és ebből a keretből 910 milliót mindenképp fel kell használni. A rendezvénysorozat keretösszege pedig 6,6 milliárd forint volt (ebből legalább 4,6 milliárdot ki kell meríteni). Ezek sokkal nagyobb összegek voltak, mint amiket az állam eddig tűzijátékra és rendezvényekre szánt.

Aztán az eseményt lefújták, ezért augusztus 26-án közérdekű adatigénylésben próbáltuk megtudni az Antenna Hungáriától, mennyi pénzbe került végül is a meg sem valósult esemény és mi lesz a megkötött szerződések sorsa. Arra is kíváncsiak voltunk, pontosan kikkel és milyen feladatokra szerződtek, de kérdéseinkre nem kaptunk választ. Ellenben október végén a HVG megírta, hogy meghosszabbították az Antenna Hungáriával kötött két szerződést és majd 2021-ben kell megvalósítani a programokat.

Az Antenna Hungária egészen addig nem válaszolt semmit, amíg nem fordultunk a Péterfalvi Attila elnökölte Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH), amely vélhetően megtudakolta tőlük, miért nem válaszolnak. „Köszönjük megkeresését. Szeretném tájékoztatni, hogy társaságunk áttekintette a honlapunkon (www.ahrt.hu) elérhető közzétételi listáját, amely a ránk vonatkozó jogszabálynak megfelelően, tartalmazza az adatok körét, és kerül időről-időre aktualizálásra. A közzétételi lista tartalmazza az augusztus 20-ai ünnepséggel kapcsolatos szerződéseket is” – írta a társaság és azóta is csak ezt ismételgeti. A NAIH-nál kezdeményezett vizsgálatnak azonban még nincs vége – remélhetően ennek hatására majd kiderülnek a részletek is.

Ami az Antenna Hungária által említett szerződéslistát illeti, ott összesen négy megállapodás szerepel a nemzeti ünneppel kapcsolatban, de egyik esetben sem tudható, pontosan mennyi pénz ütötte a cégek markát. A tűzijátékra 1,3 milliárdos keretet biztosítottak. Ezért az állami cégnek „a  2020. augusztus 20-án, az államalapítás és az Államalapító Szent István ünnepe alkalmából tartandó tűzijáték megtervezése, biztonságos lebonyolításának és logisztikájának biztosítása az alábbi feladatok szerint:

– a tűzijáték zenei alapjának és látványtervének kidolgozása;

– a tűzijáték lebonyolítása;

– biztosítási feladatok ellátása."

Az AH honlapján található lista szerint az utóbbi évek állami tűzijátékait bonyolító NUVU Kft-vel szerződtek „a 2020.aug. 20. állami tűzijáték megtervezése, lebonyolítása, logisztika biztosítása” tárgyában. Vagyis ez alapján nem kizárt, a teljes tűzijátékra fordítandó keretet átadták a cégnek, de konkrétum azért nem tudható, mert a szerződéses összeg helyén annyi szerepel csak: üzleti titok. A céggel módosították a megállapodást, így elvileg az idei tűzijátékot rendezik majd meg ismeretlen összegből.

Három cég AH-s megbízása ismerhető még meg a honlapról. A Visualpower Kft falfestésre szerződött, KROKODIL-ROCK Kulturális Kft tartalomgyártásra, illetve a CollMot Robotikai Kutató-fejlesztő Kft., amely „drónos látványrepülés művészeti koncepciójának elkészítésével, valamint produkciós és egyéb feladatok ellátása“ tárgyában szerződött. Hogy a meg nem valósult rendezvény kapcsán ezekben az esetekben is történhetett kifizetés, arra az utal, hogy az összeg helyén itt az szerepel: elszámolás folyamatban.