Nem várhatók komoly béremelések

HírKlikk 2020. szeptember 28. 14:31 2020. szept. 28. 14:31

A szakszervezetek szerint, az infláció feletti mértékben kell növelni a minimálbér összegét jövőre. A munkaadók úgy vélik, még korai erről beszélni.

Decemberben lejár a minimálbérről kötött két éves bérmegállapodás, a jövő évi esetleges emelésről azonban még nem kezdődtek meg az egyeztetések. Ez érthető, hiszen a jelenlegi kiszámíthatatlan gazdasági környezetben egyelőre sem a szakszervezeteknek, sem a munkaadóknak nincs konkrét álláspontjuk arról, mekkora is legyen januártól a legkisebb kötelezően megfizetendő összeg – derült ki a Népszava érdeklődésére adott válaszokból.

Az viszont már elég egyértelmű, hogy az idén nem a dolgozók állnak nyerésre, mivel a béremelések mértéke erősen függ a gazdaság teljesítményétől. Márpedig már a Magyar Nemzeti Bank is  6,8-5,1 százalékos visszaesést vár. A fizetésekből ugyanakkor meg is kell élni, márpedig az árak már jócskán elszálltak, az MNB is 3,5-3,6 százalékos éves pénzromlásra számít.

A munkavállalók tárgyalási pozícióját a járvány miatt munka nélkül maradt több százezer álláskereső sem javítja. A Pénzügykutató Zrt. elemzői részben emiatt is keményebb munkáltatói hozzáállásra számítanak, és úgy vélik: az idei kilenc-tíz százalék után, jövőre csak 3,5-5,5 százalékos keresetnövekedésre lehet számítani.

A magyar minimálbér értékét a jelentős forintgyengülés is rontja. Olyannyira, hogy az Eurostat legutóbbi adatai szerint, a román minimálbér az idei második félévben euróban számolva, leelőzte a magyar legkisebb bért. A magyar minimálbér ezzel uniós viszonylatban már a harmadik legkisebb összegnek számít, csak a lettek és a bolgárok kapnak kevesebbet, mint a magyarok.

Forrás: Népszava