Nemény András lett a Baloldali Önkormányzati Közösség elnöke

HírKlikk 2020. január 17. 18:51 2020. jan. 17. 18:51

Nemény András szombathelyi polgármestert választotta elnökévé a Baloldali Önkormányzati Közösség (BÖK) – jelentette be Tóth Bertalan, az MSZP elnöke pénteken.

Azt mondta, a közösséggel „óriási tervei” vannak az MSZP-nek, hiszen ennek tagjai – az MSZP-s és az MSZP által támogatott baloldali polgármesterek és képviselők – bizonyíthatják, hogy igenis a választópolgárokért, a helyben élőkért akarnak tenni, képviselik a szolidaritás és az igazságosság baloldali értékeit, és – legalább helyben – a demokrácia helyreállítását célozzák meg.

A pártelnök megköszönte Tóth Józsefnek, Budapest XIII. kerülete MSZP-s polgármesterének 17 esztendős munkáját a BÖK élén, kiemelve: neki köszönhető, hogy a közösség ellenzékben is élő maradt az elmúlt tíz évben, tagjai pedig az itt szerzett tudással tudták elnyerni a városokban és falvakban a választópolgárok bizalmát az októberi önkormányzati választáson.

Tóth József azt mondta: 2010-től cezúrát kell húzni az önkormányzatok működésében, hiszen addig a kormányok elfogadták az Európai Önkormányzati Charta szellemiségét, attól kezdve viszont az önkormányzatokat elsősorban a kormány kiszolgálóinak, alattvalóinak tekintik.

Vissza kellene térni a 2010 előtti szellemiséghez, és megvalósítani azt, hogy az önkormányzás az állampolgárok közösségének jogát jelentse – hangsúlyozta.

A BÖK eddigi, 25 éves működése során, az önkormányzatii képviselők, polgármesterek munkáját segítette, a jó módszereket terjesztette, hogy „ne kelljen feltalálni a spanyolviaszt”, valamint véleményt nyilvánított az önkormányzatokat érintő ügyekről.

A BÖK új elnöke, Nemény András – egyben az MSZP Vas megyei elnöke – azt emelte ki, hogy az új helyzet, amelyben az ország jelentős részében ellenzéki pártok képviselői nyerték meg a választást és ellenzéki polgármesterek vagy ellenzéki képviselő-testületek vezetik a településeket, új felelősséget is jelent, „hiszen a mi munkánk alapján fogják megítélni Magyarországon az ellenzék helyzetét”.

Munkára hívott minden önkormányzati képviselőt, hogy információátadással segítsék egymást, és a lehető legsikeresebben jelenítsék meg a valódi értékeket, a szolidaritást és a klímapolitikát is.

A sajtótájékoztató után Tóth Bertalan a Hírklikk kérdésére úgy vélekedett, hogy az Európai Parlament tegnap a magyar jogállamiságról nyilvánított véleményt, amikor az Orbán-kormány elítélése és a hetes cikkely szerinti eljárás folytatása mellett döntött.

A pártelnök hozzátette, hogy bár Orbán Viktor úgy gondolja, hogy a néppárti képviselők szövetségesként hátba szúrtak minket, valójában legfeljebb a miniszterelnök kapta a döfést, mert a Néppárt ezzel a magyar emberek mellé állt, a kritikák csak Orbánt illetik, és a hazánk érdekeit szolgálják.

Mint mondta ezek a kritikák a mindennapjainkról szólnak: a multiknak kiszolgáltatott dolgozókról, a nők védelméről, szociális kérdésekről, a média szabadságáról, az igazságszolgáltatás függetlenségéről, a mindent behálózó korrupcióról, a tudomány és a művészetek szabadságáról.

Tóth Bertalan szerint azzal, hogy a miniszterelnök ezt a magyarok hátbaszúrásaként értékeli, csak azt bizonyítja, hogy neki és a Fidesznek csak a saját érdeke számít.

Hangsúlyozta, hogy ezzel a magatartással a Fidesz egyre inkább elszigetelődik az EU-ban, ezzel pedig csökken hazánk érdekérvényesítő képessége is, és ezen most már csak a kormányváltás segíthet.