Németh Szilárd: A migránsok ostrom alatt tartják a magyar határzárat

HírKlikk 2019. december 2. 17:55 2019. dec. 2. 17:55

Németh Szilárd a migrációs helyzetről beszélt hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben. Szerinte a kormánynak fenn kell tartania a tömeges bevándorlás miatti válsághelyzetet.

Hangsúlyozta: javasolják, hogy a kormány továbbra is tartsa fenn a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. Az elmúlt hetekben a déli határon veszélyes állapot alakult ki, és csak az a szerencse, hogy az Országgyűlésben a  kormánypárti többség évekkel ezelőtt megkezdte a munkát, hogy Magyarország és a magyar emberek biztonságát meg tudják őrizni – mondta.

Emlékeztetett: kihirdették a tömeges bevándorlás miatti válsághelyzetet, amely megadta a jogi alapját a későbbi intézkedéseknek.

Közölte: az elmúlt hetekben a helyzet fokozódott, az elfogások száma nőtt, „ostrom alatt tartják" a magyar határzárat, ráadásul a tartalékok nagyok, rendkívül sok migráns indulhat meg errefelé.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kifejtette: ma a biztonság a legfontosabb közösségi érték, amely meghatározza mindennapjainkat. Az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt az illegális határátlépést megkísérlők száma, de a kormány minden feltételt biztosít, hogy eredményesen védjék a határokat – mondta.

Kitért rá: a nyugat-balkáni útvonalon egyre nagyobb a mozgás, és alapvető kérdés, hogy Törökország megnyitja-e a kapuit, és ha igen, milyen irányba. Ha Európa felé, akkor újra a 2015-öshöz hasonló helyzetet élhetünk át – vélte.

Kiemelte: az EU az elmúlt években nem tudta megoldani az illegális migrációs kérdést, nem a határok védelmét tekintette elsődlegesnek. Remélhetőleg ez megváltozik, de amíg nem történik meg, Magyarország mindent megtesz, hogy a külső határok védelmére fordítsa az erejét – jelentette ki.

Forrás: MTI/Hírklikk