Nemzeti egység egy dobozos üdítőbe zárva

Lukácsi Katalin 2023. október 8. 14:24 2023. okt. 8. 14:24

Váratlan együttműködés van születőfélben viharos közéletünkben. Úgy tűnik, nemcsak kormánypárt és ellenzék, hanem még a szakma is felsorakozik egy kezdeményezés mögött, amelyet két KDNP-s politikus terjesztett elő. Talán a nemzeti összeborulásra még várni kell, de mégis széleskörű társadalmi koalíció látszik kialakulni abban a kérdésben, hogy ne fogyasszanak energiaitalt a 18 éven aluliak. Vajon a vitához és szabadságharchoz szokott kormánypárti politikusok így is beváltják ígéretüket?

„Gyakorló apaként jól látjuk, hogy milyen veszélyek leselkednek a gyermekekre. Az egyik ilyen az energiaitalok fogyasztása” – így vezette fel Hollik István, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője párttársa, Nacsa Lőrinc oldalán egy, a Facebook-on közzétett videóban, hogy kezdeményezik az energiaitalok betiltását 18 éven aluliak számára. Érvként elmondták azt, hogy átlagosan évi 100 esetben láttak el mentősök energiaital-fogyasztás miatt fiatalokat. Nacsa Lőrinc konkrét példaként egy tavalyi esetet hozott fel, amikor Hatvanban egy 14 éves fiú szívleállás miatt elhunyt, és aki a tragédia előtt éppen energiaitalt ivott.

Régen érkezett a KDNP-től nem megosztó, identitáspolitikát, világnézetet érintő kezdeményezés. A problémafelvetés rendkívüliségére utal az is, hogy a videó alatt nemcsak kormánypárti politikusok siettek kommentjükkel megtámogatni a tartalom elérését, hanem a Magyar Szocialista Párt frakciójában politizáló Vajda Zoltán is szimpátiájáról biztosította Hollik Istvánt és Nacsa Lőrincet: „nagyjából soha nem értek egyet azzal, amit műveltek a parlamentben, de nagycsaládos édesapaként ebben most maradéktalanul! Szándékomban áll megszavazni, ha ez megvalósul, de a kérdés olyan szinten a szívügyem, hogy nem csak vállalom, kérem is, hogy előterjesztőként lehessek a részese!” – írta hozzászólásában az ellenzéki parlamenti képviselő.

A kérdés létjogosultságával kapcsolatban megkerestük a Házi Gyermekorvosok Országos Érdekképviseleti és Szakmai Egyesülete (HGYE) elnökét, dr. Havasi Katalint, aki orvosi szemmel igazított el bennünket a (túlzott) energiaital-fogyasztás kockázatait illetően. Kitért arra, hogy számos tanulmány, tudományos kutatás foglalkozik az energiaitalok hatásával és mellékhatásával. Összegezve kijelenthető, hogy vitathatatlanul fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, de fogyasztásával összefüggésben számos tünetet, panaszt és egészségkárosodást is azonosítottak. Felhívta arra a figyelmet, hogy a mellékhatások különösen serdülők és a krónikus betegek között, a túlzott mennyiséget vagy a rendszeres fogyasztóknál jelentkeznek.

Havasi Katalin emlékeztetett rá, a törvényi szabályozás szigorításától függetlenül, gyermekek számára nem javasolt a fogyasztásuk, ebben azonosan foglal állást valamennyi szakmai anyag. De még az egészséges felnőttek esetében sem ajánlott a napi egy doboznál több. Szív- vagy érrendszeri betegek, vérnyomás- vagy vesebetegek számára már ez a mennyiség is ártalmas lehet – tett hozzá a szakember.

„Az energiaitalok különböző arányban koffeint, cukrot vagy édesítőszert, taurint valamint B-vitaminokat, és olykor különböző növényi kivonatokat tartalmaznak, többsége önmagában is élénkítő, így hatásuk összeadódik. Egyetlen doboznyi energiaitalban több koffein van, mint amennyi biztonságos egy gyermek, de akár egy kiskamasz számára is” – ismertette a HGYE elnöke.

A koffein, és az energiaitalokban található serkentő összetevők gyermekeknél okozhatnak heves szívverést, szapora pulzust, fejfájást, szorongást, idegességet, „túlpörgést”, alvászavart, de akár hányást vagy hasmenést is. A krónikus betegséggel élő gyermekek esetén a mellékhatások kockázata nagyobb. Sőt, Havasi Katalin arra is felhívta a figyelmet, hogy egy új, másik kockázatot is felvett a tényezők közé: az energiaitalt fogyasztó kamaszok később gyakrabban válnak drogfogyasztóvá. Az energiaital lehet tehát az új kapudrog. De frissen került fény arra az összefüggésre is, hogy pusztán néhány korty energiaital is már akár 74 százalékkal megemeli a kamaszok stresszhormon szintjét.

A rendszeres fogyasztás következményei több szervrendszert is érinthetnek, beleértve az anyagcsere-zavart, vércukor és testsúly-növekedést. Okozhat máj és vesekárosodást, a nemzőképességre, a mentális egészségre is káros lehet – összegezte kérdésünkre dr. Havasi Katalin.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom