Népszavazás: változik-e Svájc és az EU viszonya?

HírKlikk 2020. szeptember 27. 06:10 2020. szept. 27. 06:10

Vasárnap rendezik az EU-s állampolgárok letelepedésének és munkavállalásának korlátozásáról szóló népszavazást Svájcban. A népszavazást a jobboldali populista párt (UDC-SVP) kezdeményezte.

– Ennek nincs köze ahhoz, hogy túl sok, vagy túl kevés-e a külföldi. Személy szerint én bevándorló családból származom, orosz származású svájci vagyok, de a kezdeményezésünk a svájciak foglalkoztatását preferálja – mondta az SVP aktivistája, Elvira Voskresenskaia.

Más a szociáldemokraták (SP) álláspontja. A genfi parlament egyik tagja, Helena Verissimo de Freitas szerint, szükség van idegen munkaerőre, mert bizonyos szektorokban munkaerőhiány van. Ezért a svájciak érdeke is, hogy a jelenlegi állapot fennmaradjon.

Svájc ugyan nem EU-tag, de aláírta az emberek szabad mozgásáról szóló egyezményt az EU-val, ezért dolgozhatnak az alpesi országban uniós állampolgárok – írja az Euronews.

A referendum nem csak az egyezmény visszavonásáról szól. A svájciak vasárnap szavaznak a védett állatnak számító farkasok kilőhetőségéről és az újszülöttek után járó apasági szabadnapokról is.

Egyes vélemények szerint, a népszavazás eredménye gyökeresen megváltoztathatja Svájc kapcsolatát az unióval.

A jobboldali párt már májusban szavaztatta volna a lakosságot, a járvány miatt azonban elhalasztották a véleménynyilvánítást.

A vasárnapi referendumon nemcsak a Svájcban élő és dolgozó uniós állampolgárok, hanem a 460 ezer unióban élő és dolgozó svájci sorsa is eldől.

Egyesek svájci Brexitnek – tulajdonképpen SwissExitnek – nevezik a referendumot, hisz Bernt megannyi szerződéses szál köti az unióhoz.

Forrás: Euronews