NER-közeli vállalkozók veszteséges építkezéseit menti a kormány 620 milliárdért

HírKlikk 2024. június 25. 16:37 2024. jún. 25. 16:37

A pangó irodapiacon, energiahatékonysági érvekkel próbálja megindokolni a kormány, hogy miért akar NER-vállalkozóktól egy új metróvonal áráért irodaépületeket vásárolni.

A kormány arra készül, hogy számos állami hivatalt és vállalatot új épületekbe költöztet a következő években, ehhez 350 ezer négyzetméter irodát vásárolt meg kormányközeli vállalkozóktól.. Fű alatt ezzel egy új kormányzati negyedet hoz létre három különböző helyszínen – tudta meg a HVG.

Itt érdemes megjegyezni, hogy bár korábban a Fidesz vehemensen kritizálta a Gyurcsány-kormány kormányzati negyedre vonatkozó terveit, most azonban mindenféle bejelentés nélkül dupla akkorát tervez kialakítani.

A lapnak a hazai piacot ismerő – a téma kényessége miatt név nélkül nyilatkozó – szakértők szerint a döntés mögött az egyik fő szempont, hogy kormányközeli vállalkozók – többek között Tiborcz István, Garancsi István, Balázs Attila és Hernádi Zsolt – érdekeltségébe tartozó, a mai piaci helyzetben nehéz helyzetbe került fővárosi építkezéseiből kimenekítse a befektetőket a kormány – az adófizetők pénzén.

Az eddigi – még nem nyilvános – információk szerint 580 és 619 milliárd forint közötti összeget fizet az állam az említett 350 ezer négyzetméternyi irodáért. Az összeg nagyságát jól mutatja, hogy az M4-es metróvonal tíz éve 452 milliárd forintból készült el. De a bevásárlás méretét az is tükrözi, hogy jelenleg Budapesten összesen 450 ezer négyzetméteren zajlik irodaépítés, miközben az új kormányzati negyed három projektjén túli építkezések többségét is az állami szektor dominálja mind a bérlői, mind a vásárlói oldalon. Így elmondható az is, hogy e felvásárlásokkal Európában nem látott mértékű állami túlsúly keletkezik a magyar ingatlanpiacon.

Forrás: HVG


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom