Netanjahu két tűz között

HírKlikk 2023. november 21. 18:30 2023. nov. 21. 18:30

Max Boot úgy ítéli meg, hogy Izrael megnyeri a háborút, de közben elveszti a nemzetközi közvélemény megnyeréséért zajló csatát. Emellett pedig nincs terve arra, hogy mi legyen Gázával, ha elhallgatnak a fegyverek. A Külkapcsolati Tanács vezető biztonságpolitikai szakértője idézi Amosz Jadlint, az izraeli katonai hírszerzés korábbi igazgatóját, aki azt mondta, hogy a hadsereg ellenőrzi az övezet északi részét, ám sok milicista elrejtőzött a föld alatti erődben.

Nem kérdés, hogy a terrorcsoport súlyos csapást szenvedett el, de a legfőbb vezetőit még nem fogták el, illetve nem likvidálták – írta a The Washington Post. Ha az izraeli egységek belépnek Dél-Gázába, az a hadművelet új szakaszát jelenti majd, és attól kezdve még több lehet a civil áldozat.

Bizonytalan ugyanakkor, hogy a fegyveres erőknek lesz-e elég idejük a Hamász szétzúzására, mert a polgári áldozatok miatt egyre nagyobb nyomás nehezedik Netanjahura. A világ jó része meg van döbbenve a brutalitás miatt. Jeruzsálem számára azonban a hosszabb tűzszünet szóba sem jöhet, mert az egyenlő volna azzal, hogy az ellenség győzött. 

Egy amerikai forrás szerint Izrael erősen elszánta magát, hogy egyszer s mindenkorra végez a terrorcsoporttal. Ám hogy mi lesz utána, az teljesen bizonytalan. Netanjahunak nincsenek erkölcsi skrupulusai: egyensúlyozni igyekszik saját, szélsőjobbos koalíciójának követelései, illetve azon nemzetközi felhívások között, hogy ne foglalja el újra Gázát. Amit eddig felvetett tervként, az nem több zagyvaléknál egy olyan vezető részéről, aki elvesztette minden legitimitását.

Nem használja ki a lehetőséget, hogy enyhítse a palesztinok dühét és lépjen a mérsékelt arab rendszerek felé. Meg kellene erősítenie, hogy támogatja a palesztin állam megteremtését és tárgyalásokat kellene ajánlania a Palesztin Hatóságnak. Ugyanakkor megálljt kellene parancsolnia Ciszjordániában a zsidó telepeseknek, mert azok miatt kétfrontos háború fenyeget.

Ha minden így megy tovább, csak a szenvedés és a vérontás a biztos.

(A The Washington Post cikke csak előfizetők számára olvasható.)



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom