Netanjahunak fogalma sincs, mit tegyen a jelenlegi helyzetben

HírKlikk 2023. november 2. 18:30 2023. nov. 2. 18:30

Az izraeli miniszterelnök képtelen megoldani a háború és béke kérdését, egyszerűen rossz ember, rossz helyen és időben.

Netanjahu a jelek szerint elvesztette a közvélemény bizalmát, nemigen képes a háborús kabinetet megfelelően irányítani. Arra is alkalmatlan, hogy előbbre vigye a „két állam” megoldás ügyét – írta az Economist elemzésében.

A társadalom nagy része őt tartja felelősnek, amiért a hírszerzés csődöt mondott és nem jelezte előre, mire készül a terrorcsoport. A lakosság fele szerint a hadsereg parancsnokai a jelen helyzetben jobban tudnák vezetni az országot, mint kormányfő. Csupán 20 százalék támogatja. Ez persze kellőképpen feldühítette a politikust, ami csak súlyosbítja az ellentéteket a fegyveres erők és Netanjahu között. 

Ez pedig kihat a döntéshozatalra. Itt rejlik a magyarázata annak, hogy a mozgósított egységek két hétig dekkoltak Gáza határán, mire megkapták az ukázt. Viszont a tábornokok nem tudják, mit tegyenek akkor, ha már felszámolták a Hamász fegyveres szárnyát és kiszabadították a túszokat. A politikának sincs erről elképzelése sem, pedig így hatalmi vákuum keletkezik.

Netanjahu azonban leginkább azért sebezhető, mert a jelképe lett a palesztin állam elutasításának. Márpedig így nem lehet számítani további amerikai támogatásra, illetve nem maradnak érvényben a térség arab államaival kötött rendezési megállapodások sem. Az ország történelme egyik legkeményebb idejét éli át, és éppen olyan vezető áll az élén, akinek fogalma sincs, mi történik ezután – mutatott rá az elemzés.  

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom