Neurotechnológusok matatnak Kövér László koponyájában

Föld S. Péter 2021. október 16. 10:00 2021. okt. 16. 10:00

Kövér László a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának plenáris ülésén tartott megnyitó beszédében arról is beszélt, hogy idáig az emberi agy működését alapvetően csak ideológiai módszerekkel, azaz a koponyán kívülről lehetett befolyásolni. Mostanra azonban egy olyan korszak küszöbére érkezett az emberiség, amikor az agykutatás és a technológiai fejlődés lehetővé teszi, hogy az emberi agy és gondolkodás működése neurotechnológiai eszközökkel, koponyán belülről is mások által befolyásolható, módosítható és irányítható legyen.

Nagy a baj. Ezek a mondatok nem egy kocsmában hangzottak el, a sokadik fröccs után, hanem Kövér házelnök szájából a magyar országgyűlés házában. Mely ház falai között elhangzottak már meghökkentő mondatok – nem egy alkalommal épp a bajuszos házelnök szájából –, de ezzel a mostani megszólalásával szintet lépett. 

Nem tudni, hogy Parlamentbe összeterelt Kárpát-medenceiek mit szóltak az előadáshoz, nem kizárt, hogy buzgón jegyzeteltek, hogy hazatérve a határon túlra, megosszák az otthoniakkal Kövér házelnök gondolatait. Ami biztos: kiderült, hogy Kövér házelnök nemcsak büntetni tudja az őt felidegesítő ellenzéki képviselőket, de ha nagyon nekidurálja magát, arra is képes, hogy felvázoljon számunkra egy nem is olyan szép új világot. Ebben az általa vizionált világban tudós kutatók motoznak és matatnak az agyakban, hogy valamely magán-világhatalom megbízásából befolyásolják az emberek gondolkodását. Ha Kövér házelnök ifjú korában a Lenin Összes mellett Stanislaw Lem, Isaac Asimov, vagy éppen Ray Bradbury könyveit is tanulmányozta volna, akkor tudná, hogy a tudományos fantasztikus irodalmat nem kell a szükségesnél komolyabban venni, mert nem több – de persze nem is kevesebb – mint egy nagyon szórakoztató játék a képzelettel.

Mondjuk, nem lett volna érdektelen a tárgyban egy másik nagyágyú, Pataky Attila (Edda Művek) véleményét is meghallgatni. Igaz, a veterán rocker leginkább ufókban utazik, de a kettő valahol rokonszakma, és az is közös bennük, hogy egyik foglalkozásnak sincs köze a normális emberi gondolkodáshoz.

Sajnáljuk és szánjuk Kövér Lászlót, mert eddig csak azt tudtuk róla, hogy időnként szúrós szemmel néz a végtelenbe, a bajusza alatt pedig érthetetlen zsolozsmákat mormog, ám ez mostani, a koponyán belüli agybefolyásolás, minden más eddigi megnyilvánulásánál ijesztőbb. Van viszont tanulság: az, hogy ha valaki a Kárpát-medencéből érkezett hazánkba, nem azt jelenti, hogy teljesen hülye, ezért nem muszáj őt sületlenségekkel etetni.