Nick Thorpe: egy választási vereség után interjúznék Orbánnal, mert akkor sokkal őszintébb lenne

HírKlikk 2021. augusztus 5. 20:15 2021. aug. 5. 20:15

Nick Thorpe, a BBC kelet-közép európai tudósítója volt az első, aki 1988-ban külföldi újságíróként tudósított a Fideszről. Azóta tegeződnek Orbán Viktorral. Szerinte a hatalom nem tett jót egykori barátjának, akivel néha ma is összefutnak az utcán.

A Szabad Európának adott interjúban Nick Thorpe egyebek között arról beszélt, hogy a nyolcvanas évek magyarjainak óriási szabadságvágyuk volt, ami meg is hozta az eredményét: a '90-es évek eleje nagyon nagy szabadságban telt, és nem próbált a hatalom belenyúlni, beleszólni az újságírás világába.

A mai magyar helyzetről a BBC tudósítója azt mondta, hogy „van egyfajta agresszivitás a kormány részéről, amit nagyon sajnálok, amikor újságírók ellen indítanak lejárató kampányokat. És, hát ott van az intolerancia is. Egy jó demokrácia mércéje a türelem is, de a kormány ezt nem szereti, inkább az ironikus, szarkasztikus és agresszív stílust gyakorolja. A független média egy gyenge ellenzék mellett úgy tűnik, mintha az ellenzék része lenne, de ez nem így van. Én úgy látom, hogy a független média nagyon kritikus az ellenzéki pártokkal szemben is.”

Orbán Viktort úgy ismerte meg, hogy „Haraszti Miklós, aki akkor a demokratikus ellenzékben vállalt meghatározó szerepet (később SZDSZ-es politikus lett), felhívott egyszer, és azt mondta, hogy van egy fiatalember, aki szeretne velem beszélni. És odaadta a telefont Orbán Viktornak. Megbeszéltünk egy időpontot, aztán, amikor eljött, főztem neki egy teát. Ez 1988 márciusában lehetett. Mondtam Viktornak, hogy szívesen tudósítok a Fideszről, arról, hogy miként próbálnak KISZ helyetti alternatívát teremteni. Azóta tegeződünk.”

Mostanában csak mintegy másfél évente, véletlenül szokott találkozni Orbán Viktorral. „Más lett a korszak, és megváltozott ő is. A hatalom szerintem nagyon veszélyes dolog, és sajnálom őt is, mert nehéz dolog politikusnak lenni. ... A hatalom nagyon rossz hatással van az emberekre. Az amerikai rendszer szerintem ebből a szempontból teljesen jó, mert ott csak maximum kétszer lehet valaki elnök. Én azt vettem észre, hogy a harmadik ciklusában az ember elkezdi azt hinni, hogy nélküle nincs élet."

Nick Thorpe szerint nehéz elképzelni, hogy milyen állapotban lenne Orbán, ha veszítene a választáson. „2002-ben láttuk, hogy milyen lelki sokk volt neki az, hogy nem nyert. Nem értette egy darabig, és nagyon depressziós lett. ... azt gondolom, hogy érdemesebb lenne egy választási vereség után beszélni vele, mint egy győzelem után. Az a tapasztalatom 35 év újságírás után, hogy nem érdemes azokkal az emberekkel interjúzni, akik hatalmon vannak, mert hazudni fognak, és titkolni az igazságot. A politikusok sokkal őszintébbek egy választási vereség után.”