Nincs felelős járvány elleni védekezés Magyarországon

NVZS 2021. november 9. 07:34 2021. nov. 9. 07:34

„Az, hogy a speciálisan kiképzett önkénteseket nem engedik be a kórházakba segíteni, azt mutatja, hogy egyáltalán nem folyik felelős járvány elleni védekezés ma Magyarországon” – szögezte le Kökény Mihály. A korábbi egészségügyi miniszter szerint a kormány sara az is, hogy nem lehet tisztán megítélni a kórházak helyzetét, hiszen nem adják ki az ehhez szükséges adatokat, például a területekre bontott részletes koronavírus-információkat, vagy a kórházak létszámára vonatkozó számokat. Portálunknak elmondta, abban semmi kivetnivalót nem talál, hogy a honvédség segít a kórházaknak a jelenlegi humanitárius krízis idején, de abban már igen, hogy „az egész kommunikáció – s nem csak járványügyben – másról sem szól, mint hogy Orbán csatába hív, harcra szólít fel, ellenséget keres, legyen az az Európai Unió vagy a koronavírus”.

Tarthatatlanná vált a betegellátás minősége a kritikus ápolóhiány miatt, sőt vannak területek, ahol nincs is ellátás – erről Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara győri elnöke beszélt az RTL-Klub Híradónak. A szakértő, aki korábban önkénteseket képzett csapatával, hogy segíthessenek a Covid-osztályokon, azt is elmondta, hogy most, a negyedik hullámban, ugyan nagy szükség lenne rájuk, de a kormány ezt nem engedi. A tudósításban megszólították Varga Zoltán Pétert, a Jobbik dunakeszi önkormányzati képviselőjét is, aki egy fővárosi kórház Covid-intenzív osztályán dolgozik. Ő arról beszélt, hogy az osztályon nagyon kevés az ápoló. A minisztérium nem válaszolt a neki feltett kérdésekre.

Milyen állapotban gyógyítanak jelenleg a magyarországi kórházak? – ezzel a kérdéssel fordultunk a korábbi egészségügyi miniszterhez, feltételezve, hogy vannak saját információi is a helyzetről. Kökény Mihály válasza a következő volt: „Nem látjuk pontosan”.

Mint kifejtette: nincsenek nagyon részletes, területekre bontott adatok. Azt ugyan tudjuk, hogy Kelet-, illetve Délkelet-Magyarországon sokkal több a koronavírus-fertőzött és feltehetően a kórházi kezelésre szoruló is, de területi bontásban már nem közlik az információkat.

Adatok hiányában nem láthatunk tisztán

A kórházak jelenlegi áldatlan állapota több tényezőre vezethető vissza – mutatott rá. Egyrészt a járvány durvulásának az eredménye, miután napról napra nő a fertőzöttek száma éppen úgy, mint – sajnos – a súlyos betegeké is (akik elsősorban az oltatlanok köréből kerülnek ki). Pontos naprakész adatok nem ismertek, hiszen („nem tudom nem hangsúlyozni, hogy szemben a más uniós országban tapasztaltakkal”) a magyar hatóságok nem szolgálnak ilyenekkel, s ez alaposan nehezíti a védekezést.

Azt persze lehet tudni, hogy probléma van – húzta alá -, emlékeztetve az olyan intézkedésekre, mint hogy elrendelték: immár minden kórháznak fogadni kell a covidosokat, s hogy az intenzív osztályokon is ilyen átállást hajtottak végre. Ehhez társul a régóta meglévő létszámhiány. Még azt sem tudjuk, hogy milyen arányban kellett elhagyniuk az állásukat az ilyen vagy olyan okból nem oltott egészségügyi dolgozóknak, asszisztenseknek, nővéreknek. Bár a különböző kamarák, társadalmi szervezetek rendelkeznek megbízható információkkal, hivatalosan nem lehet megtudni, hogy valójában miként állunk naprakészen a létszámokkal, például az intenzív osztályokon – emlékeztetett.

Az önkéntesek elutasítása érthetetlen...

„Mindazonáltal azt gondolom, hogy a megyei kamarai vezető nem légből kapott információkat oszt meg” – szögezte le Kökény Mihály, reflektálva arra, hogy a kormány nem engedélyezi, hogy segítsenek a járvány harmadik hulláma idején kiképzett, védett önkéntesek, akik egyáltalán nincsenek kevesen. Ők képesek lennének ellátni akár a normális, akár az intenzív osztályokon a valóban kisegítő feladatokat – az ágyhúzástól a betegek személyes szükségleteinek a segítéséig –, aminek következtében legalább ezek alól mentesülhetne a szakképzett személyzet. A szakember nagyon jó, követendő kezdeményezésnek tartja az önkéntesek kiképzését és a segítségük rendszerét. Szerinte érthetetlen a kormányzat álláspontja, hogy nem hajlandó ezt a kezdeményezést befogadni.

Érthetetlennek, ám nem meglepőnek tartja ezt, mondván: összhangban áll a nyilatkozattételi tilalom fenntartásával és azzal, hogy nem nagyon engednek be újságírókat a kórházakba, ugyanis nem szeretnék, ha másféle helyzetképet közvetítenének, mint amit a hivatalos szervek naponta sugallnak, pedig ez ellentmond azoknak a tapasztalatoknak, amit azok szereznek, akiknek a hozzátartozója vagy akár maguk is kórházi ápolásra szorulnak/szorultak.

Kökény Mihály szerint mindez tényleg azt mutatja, hogy egyáltalán nem folyik felelős járványkezelés, járvány elleni védekezés.

... a militáns jelleg pedig elfogadhatatlan

Felvetésünkre, hogy mit szól a katonaság bevonásához az egészségügybe, a korábbi miniszter úgy reagált, hogy önmagában elfogadható a honvédség igénybevétele ezekben az időkben, hiszen humanitárius krízis van Magyarországon (is). Az azonban már elfogadhatatlan, hogy gyakorlatilag olyan módon militarizálják az irányítást, amelyben a kórházi főigazgatóságot is katonai rendfokozatú személy irányítja. Az egésznek van egy militáns jellege (amit már az operatív törzs napi tájékoztatóin is láttunk, ahogy Müller Cecíliának a jobb és a baloldalán is egy-egy rendőrtiszt állt). „Ez ugyanis már hadműveletet sugall, s azt mutatja, hogy így fogja fel a járvány elleni küzdelmet Magyarország legfőbb vezetője”. Mint hozzátette: „az egész kommunikáció – nem csak járványügyben, hanem minden területen – ilyen: Orbán mindig csatába hív, harcra szólít, ellenséget keres, legyen az az Európai Unió vagy a koronavírus”. Ez pedig elfogadhatatlan – szögezte le Kökény Mihály.