Nincs megállás: újabb 5-10 forinttal drágulhat a jövő héten az üzemanyag

HírKlikk 2024. április 6. 11:15 2024. ápr. 6. 11:15

Egyre aggasztóbb az olaj drágulása, amit az utóbbi időben a finomított termékek jegyzése is elkezdett követni. Ez a hazai kutakon is érződni fog. Az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb előrejelzése szerint ugyan a forint erősödése a jövő héten is tompíthatja az áremelkedés mértékét, ám így is mindkét üzemanyag esetén további 5-10 forintos drágulás várható.

A magunk mögött hagyott hetet ugyan kisebb áremelkedéssel megúsztuk (a benzin literje 4, a gázolajé 7 forinttal drágult), de az Mfor szokásos heti elemzése ennél rosszabbat vár az előttünk álló hétre. Az elemzés leszögezi, hogy a mostani drágulás Európára általában is jellemző, mivel az oka az, hogy folyamatosan emelkedik a tőzsdéken az olaj, illetve a finomított termékek ára.

A magyar autósok továbbra is a régió egyik legmagasabb árán tankolhatnak 95-ös benzint, Közép-Európában csak Ausztriában és Szlovákiában drágább ez az üzemanyagtípus euróban számolva. A gázolajnál romlott a pozíciónk: újabb két országban kerül már kevesebbe a dízel, mint nálunk. A régióban csak Ausztriában kell többet fizetni literjéért.

A héten az olaj drágult, ám a keddi 368 feletti dollárárfolyam péntekre jelentősen csökkent és (360 forintra), s ez valamelyest segítette a drágulás ütemének fékeződését.  Rossz hír azonban, hogy a nyersolaj jegyzése napról-napra magasabb, s az utóbbi napok információi mind a drágulás irányába mutattak, köszönhetően a közel-keleti geopolitikai feszültségeknek, az ukrajnai háborúnak, a szűkülő kínálat miatti aggodalmaknak, a globális üzemanyag-kereslet növekedésével kapcsolatos optimizmusnak és a javuló globális gazdasági kilátásoknak. Az eredmény pedig, hogy mind az amerikai WTI, mind az Európában benchmarknak tekintett Brent tavaly október óta nem látott magasságokba szökött fel.

Mindezek a folyamatok és hatások figyelembe vételével prognosztizálja azt az Mfor, hogy ugyan a forint erősödése a jövő héten is tompíthatja az áremelkedés mértékét, ám így is mindkét üzemanyag esetén további 5-10 forintos drágulás várható.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom