NOligarcha applikáció a Momentumtól

HírKlikk 2019. május 24. 08:57 2019. máj. 24. 08:57

Jópofa – és egyben figyelemfelkeltő – kezdeményezéssel állt elő a Momentum a korrupció ellenes harcban: olyan applikációt kínál, amely segít a NER-közeli oligarchák elleni bojkottot. A NOligarcha lényege: leolvassa egy adott termék vonalkódját, és az alkalmazás – egyébként máshol nyilvánosan elérhető, hivatalos adatok alapján – megmondja, hogy valamelyik oligarchához köthető-e. Az alkalmazás titkosított, biztonságos csatornán kommunikál, rejtve marad, hogy miket ellenőrzött vele a felhasználó. Hamarosan jön az iOS-app is.

„Bármilyen vállalkozást felvásárolhatnak az általunk kapott közpénzből, de ha nem vásárolsz náluk, megállíthatod további gazdagodásukat!” – ez akár a mottója is lehetne a Momentum által elérhetővé tett applikációnak, amelynek használatával, egyszerűen, gyorsan meg lehet állapítani, hogy egy adott termék vagy szolgáltatás kormányközeli oligarcha kezében van-e.

Az app csak azokat a személyeket jeleníti meg teljes névvel, akik egyértelműen közszereplőnek minősülnek, a többieknél csak azt jelzi, hogy ebbe a körbe tartozik.  Nem csak boltban megvásárolható termékek, hanem szolgáltatások esetében is bevethető az alkalmazás: a NER oligarcháihoz köthető vállalkozások, szolgáltatáshelyek is (pl. éttermek, szállodák, bankok, stb.) is benne vannak az adatbázisban, ezeket egy térképen mutatják meg.

Az adatbázist egyébként nyílt, hivatalos céges nyilvántartásokból szerezték be, az csak megkönnyíti az ezekhez való hozzáférést,  és az adatbázisok gyakorlati használatát. Bővítésére is lehetőség  van: ehhez várnak gyanúsnak ítélt termékekről jelzéseket is, ezeknek utánanéznek, és az applikáción keresztül közzéteszik, ha Fidesz-közeli pénzemberek és a hozzájuk köthető cégek  vagyonát hizlalná bárki a megvásárlásukkal.

Bővebb részletek az alkalmazásról itt található.

Forrás: Hírklikk