Novák Katalin: a kormány az 1-es típusú diabétesszel élő gyerekeken segít

HírKlikk 2020. január 18. 16:47 2020. jan. 18. 16:47

A kormány célja, hogy a legkorszerűbb ellátásban részesüljenek az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek –mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár egy szombati budapesti rendezvényen.

Novák Katalin a Semmelweis Egyetem és a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért által szervezett edukációs napon emlékeztetett: emelkedik két, az 1-es típusú diabétesszel élőket segítő eszköz támogatása, valamint a jövőben az ilyen gyermekeket nevelő szülők indokolt esetben igénybe vehetik a gyermekek otthongondozási díját és az ápolási díjat.

Az intézkedések célja az volt, hogy minden érintett család –függetlenül anyagi és szociális helyzetétől – hozzájusson a betegség kontrollálásához szükséges modern eszközökhöz. Erre a kormány 1,7 milliárd forintot biztosít.

Mint mondta, a két eszközhöz – az inzulinpumpához és a szöveti cukor mérésére szolgáló szenzorhoz – a gyermekeknek és a nappali tagozatos tanulóknak 98 százalékos, a felnőtteknek 80 százalékos támogatással lehet hozzájutni idén január 1-jétől.

Novák Katalin a hosszú távú kormányzati feladatok között említette annak elérését, hogy az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek teljes értékűen tudjanak részt venni a köznevelésben és a közétkeztetésben.     

Szeretnék, ha minden közoktatási intézményben lehetőség lenne a szülő segítsége nélkül is ellátni az 1-es típusú diabéteszes gyereket, és tervezik megteremteni annak a feltételeit, hogy az 1-es típusú diabéteszes gyerekek is részt vehessenek a közétkeztetésben, diétájuk megtartása mellett – tette hozzá.

Szólt arról is, hogy az 1-es típusú diabétesszel élők érdekében tevékenykedő civil szervezeteket évről-évre 100 millió forintos pályázati forrással kívánják támogatni, a gyermekdiabétesz-centrumok fejlesztésére pedig 500 millió forintot különített el a kormány.

A résztvevők kérdéseire válaszolva, Novák Katalin egyebek között elmondta, tervezik azon munkakörök felülvizsgálatát, amelyek jelenleg 1-es típusú diabétesszel nem tölthetők be, amennyiben az érintett a legkorszerűbb segédeszközöket használja.

Elmondása szerint, továbbá egy méltányos megoldáson dolgoznak, hogy az 1-es típusú diabétesszel élő diákok se szenvedjenek hátrányt egy-egy hosszabb időtartamú – például érettségi, felvételi – vizsgánál, amennyiben állapotuk indokolttá teszi ezt.

Nagyjából négyezer gyerek él 1-es típusú cukorbetegséggel Magyarországon.

Forrás: MTI/Hírklikk