Nulla százalékos áfát javasol az alapvető élelmiszerekre az MSZP

HírKlikk 2022. október 18. 13:25 2022. okt. 18. 13:25

Nulla százalékos általános forgalmi adót (áfa) javasolt az alapvető élelmiszerekre az MSZP szociálpolitikusa kedden.

Korózs Lajos a szocialista párt Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón kezdeményezte a minimálbér adómentességét, a családi pótlék duplájára emelését is, valamint azt, hogy rendezzék a közszolgálatban dolgozók bérét. Meg kell emelni a pedagógusbéreket, a szociális ágazatban dolgozók bérét és rendezni kell az egészségügyi szakdolgozók fizetését is – jelentette ki.

Elmondta azt is, hogy nyugdíjkorrekciós program keretében fel kell zárkóztatni a kisnyugdíjakat.

A volt MSZP-s országgyűlési képviselő rezsistopra is javaslatot tett, mondván, ne adják többszörös áron a 12 forintos paksi áramot. Csökkentsék a lakossági energiahordozók áfakulcsát öt százalékra, az önkormányzatokat, továbbá a kis- és közepes vállalkozásokat vissza kell venni a védett ellátási körbe, illetve vonják vissza a rendszerhasználati díjak emelését – sorolta javaslataikat.

Korózs Lajos úgy értékelt, hogy Magyarország szinte hat évet ment vissza az időben az inflációs adatokat vagy a jövedelmeket vizsgálva.

Ismertette néhány élelmiszer inflációs adatát, majd hozzátette: duplájára emelték az áram és hétszeresére a gáz árát, de a tűzifa is drágult.

Hangsúlyozta, szó sincs háborús inflációról, Magyarországon az infláció már egy évvel ezelőtt is sokkal magasabb volt, mint az európai átlag.

Korózs Lajos szerint a nyugdíjas társadalom „borzasztóan ráfaragott", mert az inflációkövető nyugdíjemelés azt eredményezte, hogy radikálisan leszakadtak a nyugdíjak a bérektől.

Elmondta, a nettó átlagbér a négy évvel ezelőtti szintre zuhant vissza.