Egyetlen igen szavazattal megmenthető lenne az ország összes önkormányzata

HírKlikk 2022. november 18. 11:00 2022. nov. 18. 11:00

Nemény András, Szombathely MSZP-s polgármestere, a Baloldali Önkormányzati Közösség elnöke nyílt levélben fordult az országgyűlési képviselőkhöz, kérve tőlük, szavazzák meg azt a módosító javaslatot, amely révén az önkormányzatok visszakerülhetnek az egyetemes szolgáltatói körbe, azaz nem piaci alapon, hanem hatósági áron jutnának energiához.

A vasi megyeszékhely szocialista polgármestere által jegyzett levél szerint az Országgyűlés várhatóan november 22-én szavaz a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról és kezeléséről szóló törvényjavaslatról, a benyújtott módosító indítványokról. A törvényjavaslat alapján meghosszabbításra kerülne „a veszélyhelyzet ideje alatt az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének meghatározásáról szóló 217/2022. (VI. 17.) korm. rendelet" is.

Az MSZP politikusa emlékeztet: ez az a rendelet, amely alapján a kormány kilökte a védett fogyasztói körből az önkormányzatokat és azok intézményeit, valamint a kis- és középvállalkozói szektor többségét, vagyis rögzítette, hogy e szervezetek nem jogosultak egyetemes szolgáltatás keretében áramot, illetve földgázt vételezni. A kormány döntésének következtében ezek a szervezetek a rövid idő alatt sokszorosára ugró energiaárak miatt olyan helyzetbe kerültek, amelyek veszélybe sodorták az önkormányzati közszolgáltatások fenntartását.

Nemény András szerint az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatások megmentése, így bölcsődék, óvodák, idősotthonok fenntartása, a közvilágítás, a közösségi közlekedés működtetése, a kulturális intézmények megmaradásának biztosítása a kormány cselekvésének hiányában az Országgyűlés lépését teszi elkerülhetetlenné.

A szombathelyi polgármester szerint az országgyűlési képviselőknek van lehetőségük beavatkozni, ehhez annyit kell tenniük, hogy törvényjavaslatról szóló döntéshozatal során „igen" szavazattal támogatják az MSZP módosító indítványát.

Ha az Országgyűlés elfogadja a javaslatot, december 1-jétől újra bekerülhetnek az egyetemes szolgáltatási körbe, vagyis az egyetemes szolgáltató ellátási, szerződéskötési kötelezettsége mellett, hatósági áron juthatnak újra energiához a helyi önkormányzatok és az általuk fenntartott szociális otthonok, egészségügyi szakrendelők, óvodák, művelődési házak, könyvtárak, színházak, uszodák, múzeumok, a kis- és középvállalkozások, a közhasznú civil szervezetek.

Nemény András szerint a lakossági szükségleteket messze meghaladó 12 forintos paksi, és 24 forintos mátrai erőművi árammal külön állami támogatási igény nélkül is, egy földgáz ellátásra vonatkozó ársapka meghatározásával pedig állami támogatás mellett, kiszámítható módon biztosítani lehet, hogy az emberek érdekeit szolgáló közszolgáltatások fenntarthatók legyenek.