Nyolc éve hunyt el Horn Gyula

Molnár Zsolt 2021. június 19. 06:52 2021. jún. 19. 06:52

Horn Gyula a magyar baloldal és a rendszerváltás ikonikus alakja volt, aki – nagy formátumú államférfiként – talán mindenkinél többet tett az ország nyugati orientációjáért, euroatlanti integrációjáért.

„Olyan Magyarországot kell teremteni, ahol nemcsak megszületni és meghalni lehet, hanem élni is érdemes” – vallotta Horn Gyula, aki munkáscsaládól jött, és egész életében igazi baloldali volt. Horn értette az emberek problémáját, pontosan tudta, milyen a keményen dolgozó kisember. Nem egy populista haszonleső volt, hanem a hosszú távú jólét érdekében, elfogadta a gazdasági racionalitásokat. Pontosan értette, hogy Magyarország egyetlen tisztességes fejlődési útja Nyugat-Európa felé vezet.

Legnagyobb emberi teljesítménye talán abban állt, hogy egy hétgyermekes munkáscsalád szegényes körülményei közül elindulva, felküzdötte magát a miniszterelnöki pozícióig, és Európa-szerte, elsősorban a Német Szövetségi Köztársaságban a legismertebb és a legnagyobb tiszteletnek örvendő magyar politikussá vált.

Első nagy „nemzetköz sikerét” a keletnémet menekültek előtti 1989-es határnyitás jelentette. Az akkori külügyminiszteri posztot betöltő Horn Gyulát ettől kezdve hősként emlegették. Hazai népszerűségét növelte, hogy egy évvel később, 1990 tavaszán ő írta alá a szerződést a Magyarországon állomásozó szovjet csapatok kivonásáról.

Horn Gyula képes volt fölemelni, és sikeressé tenni a Magyar Szocialista Pártot. Egyenes, bátor, büszke baloldali volt, aki ma is követendő példa a baloldal számára.