Nyomoznak a túlárazott Covid-gyorstesztek ügyében

HírKlikk 2024. április 18. 13:15 2024. ápr. 18. 13:15

Kiadná az Állami Egészségügyi Ellátó Központ jogutódja a két Fidesz-közeli vállalkozással kötött szerződésekhez kapcsolódó, eddig nem ismert iratokat, csak éppen mindet lefoglalták a nyomozók.

A gyanús szerződések dokumentációját Ujhelyi István európai parlamenti képviselő kérte ki az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) jogutódajaként működő Okfőtől, hátha azokból kiderül, hogy milyen érvek alapján döntöttek a beszerzéseknél a közbeszerzési eljárások mellőzéséről – írta a hvg.hu.

Révész János, az Okfő vezetője április 10-i válaszlevelében azt írta: „jelenleg olyan hatósági eljárás van folyamatban, amelyben az érintett dokumentumok lefoglalásra kerültek, így az ezekkel kapcsolatos dokumentációt nem áll módomban kiadni.”

Az ÁEEK-en keresztül a Covid-járvány idején, 2020-ban az állam több százezer antigén-gyorstesztet vásárolt az egészségügyi piacon ismeretlen, de fideszes hátterű cégektől, ráadásul – egy veszélyhelyzeti felhatalmazás alapján – közbeszerzés nélkül. Ráadásul az ÁEEK előlegként a vételár felét elutalta nekik. Mivel az előleg fedezte a szállítandó mennyiség beszerzési árát, így a cégek befektetett saját tőke és üzleti kockázat nélkül tudtak zsíros üzletet kötni az állammal. Végül a profit kivétele után a cégek fantomizálódtak, a nyomuk is eltűnik – éppúgy, mint a túlárazott állami lélegeztetőgép-bizniszből milliárdos hasznot húzó más vállalkozásoké. 

Forrás: hvg.hu