Nyugdíjasoknak is elérhető a csok

HírKlikk 2021. február 23. 19:55 2021. feb. 23. 19:55

Már a nyugdíjasok számára is elérhető a gyermekek után igényelhető kedvezményes lakáshitel és a csok-támogatás.

A Bank360.hu számol be arról, hogy milyen feltételek és szabályozások mellett igényelhetik a nyugdíjasok a csok-ot.

Eddig csak azok az időskorúak vehették igénybe a támogatást és a kedvezményes hitelt, akik teljes állásban dolgoztak, január elsejétől azonban ez már nem jelent problémát, amennyiben a nyugdíjas dolgozik is a nyugdíjjáradék mellett.

A munkához kapcsolódó személyi feltételek pedig megegyeznek a nem nyugdíjas igénylők feltételeivel, azaz egy vagy két gyermek esetében 180 nap folyamatos tb-jogviszonyról szükséges igazolást bemutatni, amiben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet, három, vagy több gyermekre felvett csok-nál pedig legalább két éves folyamatos tb-igazolás kell, amiben szintén csak 30 nap megszakítás lehet.

Tehát jogi szempontból azon nyugdíjasok számára vált elérhetővé a támogatás, akik a társadalombiztosítási törvény szerint kiegészítő tevékenységet folytatnak a nyugdíj mellett.

A csok igényléséhez szükség van a kereső tevékenységre vonatkozó igazolásra, amelyet a munkáltató állít ki. Egyéni vállalkozók esetében ezt az okiratot a hatóság vagy a kamara állíthatja ki.

Saját jogán vagy özvegyi nyugdíjban részesülő is igényelheti a kedvezményt, utóbbiak viszont csak akkor, ha betöltötték a nyugdíjkorhatárt és egyéni vagy társas vállalkozók. Mind a nyugdíjellátást, mind az özvegyi nyugdíjat okirattal kell igazolni.

A csok-ot felvevő nyugdíjas pár mindkét tagjának tulajdont kell szereznie az ingatlanban. A támogatás mértéke és a megvásárolható lakás vagy ház nagysága itt is a gyerekszámtól függően változik. Egy gyermek esetében például 600 ezer forint támogatás vehető fel egy legalább 40 négyzetméteres lakásra vagy 70 négyzetméteres házra.

Több gyermek esetében egyik gyermek sem lehet 25 évnél idősebb és a szülőkkel azonos állandó lakcímmel kell rendelkeznie, valamint nem állhatnak foglalkozásban.

Megözvegyült nyugdíjas is felveheti a támogatást, de csak meglévő nevelt vagy saját gyermekre.