Nyugdíjkatasztrófa közeleg, Ön is bajba kerülhet

2018. május 10. 05:56

Az Európai Unióban gyakorlatilag már évtizedek óta érlelődik a nyugdíjkatasztrófa. Magyarország helyzete ugyanakkor valamivel még jobb, mint az EU-s átlag, azonban az egyre súlyosabb népesség elöregedési mutatók itthon is magasak. Így pedig csak idő kérdése, mikor robban a bomba.

Az Európai Unióban majdnem minden ötödik ember 65 vagy ennél is több éves. Számuk ráadásul mára majdnem eléri a 100 millió főt. Ez pedig azt jelenti, hogy az Időskorú Függőségi Ráta (IFR) soha nem látott magasságokban, 29,9 százalékon van Európában - írja a Pénzcentrum.

A népesség öregedésének mérésére alkalmazott ráta az aktív korú (15-64 évesek) népességre jutó idősek (65 évesek és annál idősebbek) arányát mutatja. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy ez a mutató a gyermekkorúak számát és arányát nem veszi figyelembe, tehát az öregedés aktuális állapotát jelzi.

A 2017-es majd 30 százalékos arány más szóval azt jelenti, hogy három munkaképes korú európai lakosra jut egy "eltartandó" idős, 65 év feletti ember. Az súlyos elöregedése tendencia egyébként már évtizedek óta jelen van Európában, ám míg 20 éve öt munkaképes korúra jutott egy idős ember, addig 10 évvel ezelőttre már csak négyre.

Mekkora a vész?

A népesség elöregedése óriási problémát jelent Magyarországon is, hiszen a jelenleg hatályos felosztó-kirovó nyugdíjrendszer lényege, hogy az állam, mint hatóság a mindenkori aktív állampolgáraira folyamatosan bérjárulék fizetési kötelezettséget ró ki, amely befolyó bérjárulékokból fizeti ki folyamatosan a mindenkori nyugdíjas állampolgárai nyugdíjjáradékát. Ebből kifolyólag könnyen belátható, hogy a katasztrófa akkor következik be a rendszerben, ha a munkavállalók járulékaiból (nem lesznek például elegen ehhez) már nem tudják fedezni a nyugdíjakat.

A jelenlegi függőségi rátákat országosan vizsgálva Magyarország az EU-s átlag alatt van, igaz csupán 2 százalékkal. Ezzel az eredménnyel ugyanakkor a 28 ország közül a nyolcadikak vagyunk összesítésben.

A 2017-es adatok alapján Olaszországban, Görögországban és Finnországban a legrosszabb a helyzet a népesség elöregedése szempontjából. Ezek az országok vannak ugyanis legközelebb a 35 százalékhoz. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a körülöttünk lévő országok szintén az EU hátsó felében foglalnak helyet, olyannyira, hogy Ausztria, Románia és Szlovákia is előz bennünket. Legutóbbiak nem is kevéssel, az egész EU-ban csak Luxemburgban és Írországban jobbak a mutatók, mint északi szomszédunknak.

Forrás: Pénzcentrum