Olaszok, állítsátok meg Matteo Uit!

HírKlikk 2019. augusztus 13. 06:03 2019. aug. 13. 06:03

A jobboldali nacionalista Matteo Salvini a teljes hatalom megszerzésén dolgozik, s fennáll a veszély, hogy Magyarország és Lengyelország után Olaszország is lecsúszik a tekintélylevűségbe, és Salvinit már kizárólag az olasz nép tartóztathatja fel - írta a Tagesanzeiger svájci lap.

Salvini veszélyes, Olaszországra és Európára nézve. Egy tönkrement regionális pártból néhány év alatt vezető politikai erőt tudott létrehozni, ő maga az egykor kommunista irányultságú apparatcsikból pártelnökké, miniszterelnök-helyettessé és erős emberré lett. Most elérkezettnek látja az időt arra, hogy felrobbantsa az Öt Csillag párttal kötött koalíciót, a teljes hatalomat megszerezze pártjának és magának. Ha így lesz, az olaszokra ijesztő kaland vár.

Salvini a karrierjét hatalmi ösztönének és dörzsöltségének köszönheti. Felismerte, hogy Berlusconi és pártja vákuumot hagyott maga után, és betöltötte ezt az űrt. Félretolta Berlusconit és az Öt Csillagot felhasználta a hatalomra jutáshoz. Két nagy trükköt dobott be: pártját, amely 1994 óta többször is benne volt már a kormányban, rendszerellenesnek állította be. Másrészt északon a Liga változatlan maradt, de délen a leszakadók pártjának mutatja magát, amely majd jól megmutatja azoknak „odafenn”. Ily módon Salvini különböző választói bázisokból tud meríteni. Közben Olaszország sértett ország: a gazdaság évek óta problémákkal küzd, sok idős ember a megtakarításait éki fel, a fiataloknak nehéz, és sokan elmennek, az ország nagyon sokat vesztett politikai súlyából az EU-ban. A menekültválságban Olaszország úgy érezte, magára hagyták.

Aztán jött Salvini, felszította a nacionalizmust, balzsamként kenegette vele a fájó olasz lelket, és a fasiszta múlttal kacérkodott. Salvinit most már szinte senki és semmi sem tudja megállítani: az Öt Csillag biztosan nem, Berlusconi még kevésbé, de a szociáldemokraták sem, akik saját miniszterelnökük, Matteo Renzi leépítésével teremtették meg a lehetőséget Salvini hatalomra jutásához. Az egyetlen halvány remény, hogy a szavazók, az olasz nép feltartóztatja - írta a lap.     

Forrás: Hírklikk