Ömlik a pénz a határon túlra, a hazai szegényekre alig jut

2017. június 22. 07:08

Jól tartják a vezetőiket azok a Pallas Athéné alapítványok, amelyeket a Magyar Nemzeti Bank hozott létre különböző oktatási, kutatási és társadalomfejlesztési projektekre több mint 250 milliárd forint közpénzből.

Az MNB hat alapítványa 2016-ban csaknem fél milliárd forintot, egész pontosan 487 milliót költött a vezető tisztségviselőire, miközben a támogatási célokra ennek alig több mint a négyszeresét - írja a hvg.hu. Az innovációkat az oktatás területén támogató Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány 2016-ban például 98 millió forintot osztott ki a támogatottaknak és 88 millió forintot a vezetőség tagjainak.

A tavalyi évi beszámolókból az is kiderül, hogy még az MNB eredeti céljaihoz leginkább illeszkedő közgazdasági szakmai ismeretterjesztésre vagy a kecskeméti egyetemi közgazdászképzésre sem ment el annyi pénz (212, illetve 173 millió forint), mint amennyit a határon túliakat istápoló Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány fordított az erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági magyarok oktatására.

Tavaly ez az alapítvány osztotta ki a legtöbb pénzt, 732 millió forintot, és ebből 526 millió forint ment el a határon túliak oktatásának, így például felsőoktatási intézményeknek a támogatására.

Ehhez képest jóval kevesebb pénz jutott a hátrányos helyzetű hazai térségekre. A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) Tiszaroffi Ösztöndíjprogramjának az a célja, hogy felzárkóztassa Tiszaroff, Tiszabura, Tiszagyenda, Kőtelek, Tiszasüly, Tiszabő településeket, ahol a kistérség több mint 100 főiskolai és egyetemi hallgatóját támogatják havi 35-50 ezer forinttal.

A PADA eközben milliárdokat fektet ingatlanfejlesztésbe is. Zajlik a Várban a régi Budai Városháza átalakítása, ahol az alapítvány Transzdiszciplináris Doktori Iskolája működik majd, és épül-szépül az Ybl-villa is, előbbi 3,6 milliárd forintba kerül, utóbbi már 5,5 milliárd forintos költségvetésnél tart. Mindkét beruházás kivitelezője a Mészáros Lőrinc üzlettársának, Szíjj Lászlónak az érdekeltségébe tartozó Magyar Építő Zrt.
Forrás: hvg.hu