Önálló frakciót tervez az Új Világ Néppárt Márki-Zay Péterrel és Gémesi Györggyel összefogva

Harkai Péter 2021. december 14. 07:29 2021. dec. 14. 07:29

Pálinkás József, az Új Világ Néppárt elnöke szerint még nem dőlt el, hogy az ő pártjukat fogják kibővíteni vagy egy új pártot létrehozva indulnak neki a tavaszi választásnak. De így is, úgy is az ellenzéki összefogás segítségében bíznak, hogy önálló frakciójuk lehessen a következő kormányban. Pálinkás Józsefet kérdeztük a tervekről.

– Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt néhány hete jelentette be, hogy az Új Világ Néppárttal és a Gémesi György vezette Új Kezdettel összefogva, alapítanának egy új, konzervatív alapokon nyugvó pártot. Mikor, hogyan, kinek az inspirálására jött létre ez a megkeresés?

– Márki-Zay Péter, még az előválasztás előtt bejelentette, hogy amennyiben az Új Világ Néppártnak frakciója lesz a 2022-es választásokat követően, akkor ő minket, a mi frakciónkat választja. Ettől kezdve van közöttünk egy megegyezés, hogy ez a frakció az Új Világ Néppártra épül. Időközben lezajlott az előválasztás és a pártunknak volt egy megállapodása a hat ellenzéki párttal, hogy amennyiben bármely jelöltünk nyer az előválasztáson, akkor tárgyalunk a frakcióalakításról. Az előválasztás sajnos nem hozta meg a remélt sikert, de Márki-Zay Péter fölényesen megnyerte a miniszterelnök-jelölti előválasztást. Ezt követően felmerült az a gondolat, hogy ő továbbra is szeretné, ha a következő parlamentben lenne egy jobbközép, konzervatív pártot képviselő frakció, aminek ő is tagja lenne, s ezzel kereste meg a pártokat. Miután kapcsolatban vagyunk egymással, több alkalommal egyeztettünk és az Új Világ Néppárt elnöksége is támogatta azt az elképzelést, hogy ez a középpolgári frakció az ÚVN-re alapozva vagy abból jöjjön létre.

– Mit remélnek az összeolvadástól?

– Azt látni kell, hogy a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom egy egyesület és vannak olyan követői, akik a hat párt valamelyikének tagjai. Miután mind az MMM, mind pedig az Új Kezdet, ugyanazokat a konzervatív értékeket képviseli, mint a mi pártunk, felmerült, hogy a választások után ebből jöjjön létre egy olyan jobbközép polgári párt, ami akár az Európai Néppárthoz csatlakozhatna.

– Említette, hogy az ÚVN elnöksége egyetértett az elképzeléssel. Hasonló egyetértés volt a párttagság részéről is a fúziót illetően? Főként annak ismeretében, hogy mindössze bő fél éve bontottak zászlót. Teljes konszenzus fogadta az egyesülés ötletét?

– Teljes konszenzus soha nincs semmiben. A tagság döntő többsége elfogadta és támogatta azt a tárgyalási pozíciót, hogy az ÚVN adjon otthont ennek a megalakuló pártnak. Természetesen felmerülnek a legkülönbözőbb ötletek a sajtóban és emberek között is, hogy például ennek a pártnak az átnevezésével, de mindenképpen jogutódjaként jöjjön létre az egyesülés. Jelenleg nem minden technikai részlet világos, egyelőre nem eldöntött, hogy az Új Világ Néppártba lépnek-e be és majd ebből alakulhat egy parlamenti frakció, vagy egy teljesen új pártot fogunk létrehozni. Az MMM nem tud frakciót alakítani, az Új Kezdet pedig nem akar. Hogy 2022 után kibővülve, milyen módon folytatódik mindez, az már természetesen a tavaszi választások eredményétől is függ. Addig pedig mindez a pártok közötti megbeszéléseken múlik, hiszen ez a frakció nyilván úgy jöhet létre, ha a hat párt beleegyezik abba, hogy listán is legyenek olyan helyek, amik ehhez a tervezett jobbközép polgári párthoz tartoznak majd. 

– Tehát a hat párt segítsége szükséges, hogy parlamenti helyet biztosíthassanak maguknak. Ezek szerint még nem eldöntött, hogy harmadik párt lesznek-e?

– Így van, bár az Új Kezdettel való tárgyalások pontos részleteit nem ismerem, de ismeretem szerint van olyan, az előválasztáson nyertes jelöltjük, aki jelezte, hogy a hat párt közül melyikhez fog csatlakozni. Ők ezt a megállapodást nyilvántartják.

– Ezek szerint Önök egyelőre nem is egyeztetnek közvetlenül Gémesi Györgyékkel, csak a miniszterelnök-jelölt Márki-Zay Péterrel?

– Jól érti, de azt hozzátenném, hogy Gémesi Györggyel mi harminc éve ismerjük egymást, az MDF-ben kezdtük a politikai pályát és nagyjából azonos módon látjuk a helyzetet. Én természetesen beszélek vele minderről, de a két párt között eddig hivatalos tárgyalás nem volt. Egyelőre mondjuk inkább úgy, hogy az Új Világ Néppárt fog kibővülni. Másként nem nagyon tudom elképzelni technikailag, minthogy az ÚVN megy tovább. Azt, hogy 2022 után a kibővült UVN nevet változtat-e vagy sem, ezt még nem döntöttük el. 

– Mit remélnek az összeolvadástól, illetve hány főt szeretnének a parlamentbe juttatni?

– A frakcióalakításhoz most öt fő szükséges, tehát a realitásoknál maradva, azt gondolom, hogy öt-tíz közötti lehet az a szám, amivel egy stabil frakciót tudnánk létrehozni, figyelembe véve a képviselők, a pártok számát is. Ehhez természetesen kell a másik hat párt segítsége, nélkülük ez nem valósítható meg. A lista összeállítása pedig a hat párt és Márki-Zay Péter tárgyalásainak eredményeként születhet meg. Véleményem szerint nekik is érdekük, hogy minél szélesebb szavazótábort szólíthassunk meg. Vagyis azok is megtalálhassák a megfelelő jelöltet, akik a polgári jobbközépre voksolnának. Tehát érezzék, hogy a következő egy olyan kormány lesz, ami az ő értékeiket is képviseli.

– Gondolom a csalódott fideszes szavazókat kívánják megszólítani?

– Én elsősorban nem kiábrándult fideszesekre gondolok, hanem azokra, akik azért szavaztak rájuk, mert nem találtak alternatívát, vagy a korábbi hat pártra nem nagy kedvvel voksoltak volna. Más pártok is képviselhetik a hazafias érzületet, minderre biztosíték lehet egy általunk tervezett formáció. Most nem mennék bele a gazdaságpolitika részleteibe, de vannak a hat párt között is, illetve köztük és köztünk is eltérések abban: mennyire fontos a gazdaságpolitikában a stabilitás és mennyire fontos az, hogy minél több forrást tudjunk juttatni az embereknek. Ez a kettő lehet ellentétben egymással és ilyenkor nyilván politikai döntést kell hozni. Egy jó koalíció hozhat jó döntéseket, születhetnek egészséges kompromisszumok. Nagyon nehéz év elé nézünk.

– Lesz az több is.

– Valószínű, hogy igen, helyes a korrekció. Nagyon sarkos kijelentéseket senki ne várjon tőlem. Azt hiszem, aki mindezt nagyon leegyszerűsíti, túlzó példával élve, hogy mindenkinek kétszeres lesz a fizetése és a költségvetést is egyensúlyban tartjuk, akkor ott én éreznék egy kis kognitív disszonanciát.  

– Mikortól tervezik az összeolvadás hivatalos bejelentését és mikortól indulna a közös munka?

– A közös munkát megkezdtük. Azok a munkacsoportok, amelyek már működnek, azok közül több csoportban részt vesznek a tagjaink is. A hivatalos bejelentést valamikor január második felére tervezzük, de nyilván a tárgyalásoktól is függ. Talán nem árulok el nagy titkot, hogy az Új Kezdet most fog tárgyalni Márki-Zay Péterrel.

– Feltehetően azt prezentálva Gémesi György felé is, amiben Önök már egyeztettek, az utolsó simítások következnek.

– Őszintén remélem. A végleges összefogás irányába tartó utolsó lépés ez a tárgyalás, amelyet követően, formálisan nekünk is döntést kell hoznunk a tagságunk, a közgyűlésünk bevonásával.

– Az tehát kijelenthető, hogy januárnál tovább nem kell várni az új konzervatív párt vagy formáció hivatalos megalakulására?

– Így van.