Önkényuralmi kísértés Magyarországon

HírKlikk 2020. március 27. 06:28 2020. márc. 27. 06:28

A Die Presse „Önkényuralmi kísértés Magyarországon” című kommentárja megállapítja, hogy Orbán Viktor a válsághelyzet ürügyén tetszőleges időre ki akarja kapcsolni az Országgyűlést. Olyan autokraták nyomában halad, mint Putyin és Erdogan – írja a cikket szemléző Népszava

Magától értetődő persze, hogy az európai kormányok jelenleg, ilyen-olyan mértékben korlátozzák a polgárjogokat. A lakosság nagy megértéssel fogadja ezeket az intézkedéseket, amelyeket támogat a törvényhozó hatalom és az igazságszolgáltatás is. Ám az aggályos, hogy a Covid-19 elleni küzdelem spanyolfalul szolgál demokratikus mechanizmusok lebontásához.

Bejáratott demokráciákban ez a veszély nem túl nagy, ám a magyaroknál igenis bekövetkezhet. Orbán tíz év alatt aprófát csinált a jogállamból. A legújabb húzása az, hogy dekrétumokkal irányítana, amíg csak fennáll a szükségállapot. A jóváhagyás felé tart a felhatalmazási törvény. Amúgy ugyanezzel a névvel számolta fel 1933-ban a Reichstag a hatalmi ágak megosztását.

Mondani sem kell, hogy Orbán az, aki meghatározná, mikor legyen vége a különleges állapotnak. Hogy miért kell neki ekkora hatalom, továbbá miért akarja elhallgattatni az ellenzéket, nos, az nem világos. Esetleg zavargásoktól tart, mert összeomolhat az egészségügy és akkor dühös emberek megkérdezik, hogy miért inkább a stadionok építésébe döntötte a pénzt?

Az utcákon mindenesetre máris katonák járőröznek. Sok minden utal arra, hogy a kormányfő a barátait és példaképeit utánozza: az orosz és a török elnököt, valamint Netanjahut. Ők úgy tapadnak a hatalomhoz, mint istállóban a legyek a légypapírhoz. Csakhogy Izraelben működik a jogállam, vagyis ott nem várható a magyar forgatókönyv. Viszont a magyar kormányfő megint csak túllő a célon. Ám ha aláássa a demokrácia alapjait, akkor félre kell verni a vészharangokat. Hogy ne csak a mentőautók szirénái szóljanak az utcákon.

Forrás: Népszava