Operaház-botrány: itt a szakmai javaslat, ami bizonyítja a kirúgott pályázó elsöprő támogatottságát

HírKlikk 2023. június 13. 06:15 2023. jún. 13. 06:15

A Kulturális és Innovációs Minisztérium a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségének a pályáztatása során minden esetben a jogszabályban előírtak szerint járt el – olvasható a szaktárca MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében.

Mint írják, első körben a szakmai bizottság véleményezte a beérkezett, érvényes pályázatokat és javaslatot fogalmazott meg a miniszter részére. Ezt követően Csák János kulturális és innovációs miniszter döntését két alapvető szempont szerint hozta meg, egyrészt a művészeti szakmai beágyazottságot, másrészt egy nagy szervezet vezetésében szerzett komoly tapasztalatot helyezte előtérbe.     

A miniszter mindkét szempontból valamennyi jelölt közül Ókovács Szilvesztert találta a legalkalmasabbnak az Operaház főigazgatói tisztségére további öt évre – mutatnak rá a közleményben.

A döntést, az indoklást, a pályázatonként elkészített összegző véleményt, és a szakmai bizottság szavazásának részletes eredményét a törvényi előírásoknak megfelelően, késedelem nélkül, még aznap, május 26-án nyilvánosságra hozta a minisztérium – hangsúlyozzák, hozzátéve, hogy mindez ezen a linken elérhető.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium az Opera nyertes főigazgatói pályázatát szintén a törvényi előírásoknak megfelelően, mint illetékes szervnél, a Pest Vármegyei Kormányhivatalnál elérhetővé tette – fogalmaznak a közleményben.

Mint ismeretes, Csák János kulturális és innovációs miniszter döntése szerint – a szakmai előkészítő bizottság javaslatát felülírva, a támogatást alig kapó – Ókovács Szilveszter vezetheti tovább a Magyar Államai Operaházat. A régi-új főigazgató nem sokat habozott, a döntést követően június 7-én azonnali hatállyal felmondta Kesselyák Gergely határozatlan idejű első karmesteri szerződését. Kesselyák szintén pályázott az intézmény élére és a szakmai bizottság egyértelműen őt támogatta. 

Az Index azt írta, hogy Kesselyák menesztését Ókovács azzal indokolta, hogy az első karmester pályázatát támogató Kocsár Balázs fő-zeneigazgató szerződésének lejártával zenei koncepcióváltásra kerül majd sor, így Kesselyák előadásainak száma is lecsökken, mégpedig olyan mértékben, ami már nem indokolja az alkalmazotti státuszt. 

A kirúgás nyilvánosságra kerülését követően, bejelentette távozását Rost Andrea Kossuth-díjas operaénekes és a szintén Kossuth-díjas ifj. Harangozó Gyula koreográfus, balettmester, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagja és Mesterművésze is.

A szakmai bizottság szavazásának részletes eredménye

Nem kapott támogatást: Aczél András, Boldoghy-Kummert Péter, Molnár Levente

1 támogatást kapott: Rost Andrea
2 támogatást kapott: Ertüngealp Alpaslan, Győriványi Ráth György, Horváth Ádám Zsolt, Ókovács Szilveszter
5 támogató javaslatot kapott: dr. Vadász Dániel
6 támogató javaslatot kapott: Miklósa Erika
9 támogató javaslatot kapott: Kesselyák Gergely