Orbán 2010-es hatalomra jutása óta a homofóbia az állami ideológia szilárd része

HírKlikk 2019. december 10. 16:55 2019. dec. 10. 16:55

A magyarországi homofóbiáról jelent meg terjedelmes cikk a Der Spiegel című német politikai hetilapban, az Eurovíziós Dalfesztiválról való magyar távolmaradás kapcsán, amelyről világszerte nagyon sok sajtóorgánum címlapon számolt be. Idézte a cikk Kovács Zoltán tweetjét: „Miről beszélnek? Ez az Önök liberális sajtóorgánumainak szégyentelen szarkeverése. A magyar kormányban senki nem mondta azt, hogy – amint Önök állítják – a fesztivál túl meleg. De ne zavartassák magukat a tényektől, folytassák szenzációhajhász liberális sztorijukat”. 

Keno Verseck cikke idézte Guy Verhofstadt európai politikus tweetjét is, amelyhez odatette a meleg mozgalom szivárványszínű és az EU zászlaját is: „Először voltak meleg-mentes övezetek Lengyelországban, most Magyarország vonul ki az Eurovíziós Dalfesztiválból, mert túl meleg. Még Putyin is nagyobb mérsékletet tanúsít homofóbiájában. Ez támadás az európai életmódunk ellen, és ennek véget kell vetni”. A szerző szerint Magyarország az EU azon tagállamai között van, ahol a leggyakrabban hallhatók a homoszexuálisok elleni megnyilvánulások, de nem arról van szó, hogy a magyar társadalomnak különösen éles előítéletei lennének a melegekkel szemben, hanem a hivatalos Magyarország igyekszik szítani a dühöt – írta Verseck, és erre a közmédiából hoz fel példákat. „A melegek egyenjogúságáról szóló bármiféle diskurzus modern totalitarizmusnak számít az Orbán-hívők körében” – tette hozzá. A melegeknek Magyarországon soha nem volt könnyű – írta, és megemlítette Szetey Gábort, a Gyurcsány-kormány államtitkárát, valamint Orosz József újságírót, akik mindketten elhagyták az országot. 

„Orbán 2010-es hatalomra jutása óta azonban a homofóbia az állami ideológia szilárd része” – írta Veseck. Az Alföldi Róbert elleni kampányt és a Nemzeti Színház éléről történő leváltását hozta fel. 

Az ügyeletes meleg-gyűlölő Bayert Zsolt és Kövér László – mindketten évek óta kultúrháborút folytatnak „a liberális gender- és buzilobbi” ellen – írta, és erre az állítására is számos ismert példát hozott fel. Orbán eddig nem ereszkedett le erre a szintre, de tett jó néhány kínosan primitív megjegyzést, például amikor egy szélsőjobboldali, és szintén homofób politikusnak azt mondta, hogy a politikában többre van szükség, mint szemöldökcsipeszre. Végül a szerző rámutat, hogy Magyarország nem az egyetlen ilyen ország a térségben, és szól a többi érintett államban kialakult helyzetről is. 

Forrás: Hírklikk