Orbán a forintgyengülést is bevállalja a gazdasági növekedésért

HírKlikk 2024. október 22. 19:20 2024. okt. 22. 19:20

Orbán Viktor kétségbeesett eszközökhöz nyúl, hogy feltornássza a gazdasági növekedést, mert Magyar Péter személyében az eddigi legkomolyabb kihívója akadt – mondta az RBC Bluebay londoni alapkezelő szakértője. 

A Bloombergnek nyilatkozó Malin Rosengren szerint a következmény a forint meggyengülése lesz, az elemzők számára pedig a kérdés az, hogy mekkora áldozatra hajlandó a kormányfő. Már most megéri ugyanis a magyar fizetőeszköz ellen fogadni és sokat az sem számít, ha az MNB egy időre beszünteti a kamatvágást. A spekulánsok készülnek a magasabb kamatfelárra és a gyengébb forintra. Vagyis a befektetők az erőltetett növekedés miatt felfordulástól tartanak.

Az államkötvények hozama három hónapja nem volt ilyen magas, és a hatalom most a bankok dolgába üti bele az orrát, mivel közeledik a választás.

Azaz a szokásos módon beleártja magát az akadozó gazdaságba, ugyanakkor túlköltekezik a költségvetés. Hasonlít a helyzet arra, mint amikor a Fidesz 2010-ben hatalomra került. Szabó Balázs a Hold Alapkezelőtől azt érzékeli, hogy ezek a lépések idegesítik a tőketulajdonosokat, miközben a próbálkozásoknak nem lesz különösebb gazdasági hasznuk. Azaz, a hosszú távú célt feladják a kérészéletű előnyökért cserében.

És ez még csupán a kezdet. Orbán bírálói szerint a politikus azért bocsátkozik külföldön mindenféle csetepatéba, hogy elvonja a figyelmet a hazai gazdaság gyengeségeiről.

(A Bloomberg cikke csak előfizetőknek olvasható.)



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom