Orbán a lúzer – így reagál az ellenzék a Fidesz és a Néppárt szakítására

HírKlikk 2021. március 3. 15:40 2021. márc. 3. 15:40

Az ellenzék kemény szavakkal reagált a Fidesz és a Néppárt szakítására. Szerintük ez gigantikus bukás.

A Fidesz EP-delegációja úgy döntött, hogy nem várja meg, amig kizárják, vagy felfüggesztik a tagságát és inkább kilép a néppárti frakcióból, miután annak képviselői megszavazták az alapszabály-módosítást. 

Az Index összegzése szerint Gyurcsány Ferenc azt hangsúlyozta, lehet magyarázkodni, hogy „nem kizártak minket, hanem mi magunk léptünk ki”, de „a lényeg ugyanaz: vesztesek”. A DK elnöke szerint szó sincs Európa erős emberéről, itt egy igazi lúzert látunk.

A szocialista Ujhelyi István szerint megnyugvás az Európai Unió híveinek és óriási stratégiai vereség Orbán Viktornak a szakítás. A politikus szerint a kormánypártiak most még nehezebb helyzetbe kerülnek, hiszen Európa szélsőséges ellenzékéből nullára csökken az érdekérvényesítő képességük.

Ujhelyi azt is hozzátette, mindent el fognak követni annak érdekében, hogy a Fidesz „partvonalra sodródása minimális károkat se okozzon hazánknak és a magyar embereknek”.

A Fidesz most újra megtanulhatta, a zsarolása nem működik – ez már a Momentum reakciója. A párt úgy látja, hogy a Fidesz távozása az EPP-frakcióból azt is jelenti, hogy a magyar kormánypárt „többé nem tagja annak a fórumnak, ahol a fontos döntéseket hozzák, mert túl kínos lett Európában”.

Gyöngyösi Márton független EP-képviselő úgy értelmezi a kialakult helyzetet, hogy „Orbán újabb lépést tett afelé, hogy kiléptesse Magyarországot az EU-ból”.

A jobbikos politikus szerint a mai nap Orbán Viktor gigantikus bukásának napja, mert elvesztette minden esélyét arra, hogy az európai politika meghatározó embere legyen. Gyöngyösi úgy gondolja, hogy ezután „szélsőséges, Európa-ellenes barátaihoz és keleti diktátor cimboráihoz fordul majd”.

Az LMP úgy fogalmaz, hogy „véget ért a Fidesz-Néppárt telenovella első évada: Pablo Sanchez eltitkolt gyermeke mégis örökölt Juan Garciatól". Ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy ettől nem lesz jó Magyarországnak, ettől még az Orbán-kormány bármelyik európai normát meg fogja tudni sérteni, ahogy tette eddig a Néppárt segédletével.