Orbán a magyar családokkal szemben a bankok oldalára állt

HírKlikk 2019. május 23. 15:30 2019. máj. 23. 15:30

Új banki elszámoltatási törvényjavaslatot terjeszt be az MSZP - jelentette be Szakács László a devizahitel károsultak ügyében tartott sajtótájékoztatón. Szanyi Tibor azt emelte ki, az MSZP Szociális Európát teremtő javaslatai között szerepelnek a lakhatási megoldásra adandó válaszok.

Az Európai Unió jobban védi a magyarokat, mint a magyar kormány - jelentette ki Szakács László a Kúria épülete előtt a devizahitelesek ügyében tartott sajtótájékoztatón. Az MSZP elnökhelyettese az 1993-ban megalkotott európai fogyasztóvédelmi elvre hivatkozott, amit Magyarországon mégse bírtak alkalmazni.

"Huszonhat év alatt senki se olvasta el a Kúrián, senki se tudja, hogy az adósra nem lehet olyasmit terhelni, amivel becsapták vagy olyan körülményt, amire nem volt ráhatása, mint például az árfolyamra? - tette fel a költői kérdést. Felhívta a figyelmet, az Európai Unió bírósága már döntött: minden egyes szerződésnél meg kell vizsgálni, megfelelő volt-e a z adós tájékoztatása.

A Kúrián azonban úgy döntöttek, csak az adós lesz az, akinek tudnia kell, mennyi lesz az árfolyam - jelentette ki. Különösnek nevezte, hogy aki felvette a pénzt, hibázott, de aki folyósította, megnézte az adós jövedelmi helyzetét, az nem. Emlékeztetett arra, a fideszesek 2011-ben még azt mondták, a bankok becsapták és megtévesztették az ügyfeleiket. Ma már azonban kiszolgálják a bankokat, miután Orbán Viktor aláírta az EBRD-vel a megállapodást, vállalva, hogy nem fognak akadályt gördíteni a kilakoltatások ellen.

"Orbán a magyar családokkal szemben a bankok oldalára állt" - vonta le a következtetést Szakács. A kormánytól azt követelik, mondja fel az EBRD-vel kötött szerződést, azonnal állítsa le a végrehajtásokat, és hozzanak új banki elszámoltatási törvényt. Az MSZP be is fogja nyújtani törvényjavaslatát, akkor eldöntheti a Fidesz, kinek az oldalára áll - nyomatékosította szavait Szakács.

Szanyi Tibor arra hívta fel a figyelmet, júniusban lesz 18 éve, hogy Orbán Viktor miniszterelnök rendeletben engedélyezte ennek a végtelen hibás terméknek a forgalmazását Magyarországon, amivel alapvetően az osztrák bankoknak kedvezett. Már akkor tudható volt, hogy egy rossz termékről van szó, ami nem felel meg az európai fogyasztóvédelmi elveknek, ráadásul az EBRD-vel kötött megállapodással azt mondták ki, a bankoknak egy haja szála se görbülhet - tette hozzá.

Az MSZP EP-képviselője Magyarország történelme egyik legnagyobb tragédiájának nevezte, ami a kormány asszisztálásával ment végbe: milliók számára ellehetetlenítik a lakhatáshoz való jogot, ami az európai polgárok elidegeníthetetlen joga.

"A devizahitelesek ügye lakhatási válságot idézett elő, ma a magyar fiatalok 80 százalékának matematikai esélye sincs hogy saját lakáshoz jusson" - közölte. Hozzátette, tudni kell, hogy amikor az MSZP Szociális Európa programját említik, annak része a lakhatási válság rendezése is.

Felidézte Frans Timmermasszal való egyeztetését, amely során az Európai Szocialisták Pártja vezetője megígérte, amennyiben az Európai Bizottság elnökévé választják, a magyar lakhatási válság megoldása első lesz feladatai sorában. Szanyi hitet tett amellett, hogy mindent meg fognak tenni az ügy megoldása érdekében, és ha a progresszív baloldal kerül többsége az Európai Parlamentben, akkor ezt garantálja is. Szanyi végül azt hangsúlyozta, ez nem egy ügy a sok közül: ez a Magyarország előtt álló legnagyobb jóvátételi probléma, amelynek a következményeit a bankoknak 100 százalékban kell viselniük.

Forrás: Hírklikk