Orbán a magyar dementor, Magyarország az Azkaban

NVZS 2020. április 5. 15:43 2020. ápr. 5. 15:43

„A magyarok egyre elkeseredettebbé válnak. Reális forgatókönyv egy véres felkelés Orbán autokráciája ellen. Ennek megelőzése mind Brüsszel, mint Washington számára első rendű prioritás kell legyen” – szögezi le drámai hangvételű írásában Radványi Miklós magyar származású amerikai külpolitikai és nemzetbiztonsági szakértő, aki szerint az USA és az EU lassan kifut a korrekcióra lehetőséget adó időből. Legfrissebb, elsősorban az Egyesült Államok és az Európai Unió döntéshozóinak szóló írásában  Orbánt a Harry Potter könyvekben megismert, az emberek lelkét, optimizmusát, életkedvét elszívó dementorokhoz, Magyarországot pedig a dementorok által őrzött börtönhöz, az Azkabanhoz hasonlítja, megállapítva: sem az EU, sem az USA nem tett lépéseket Orbán és korrupt rendszere megállítására. Ráadásul egy olyan amatőr nagykövet ül Budapesten, akinek a legnagyobb érdeme, hogy Orbán ölebévé vált.

„Minden kihűlt….és úgy éreztem... mintha eltűnt volna a jókedv a világból... és szörnyű ... Semmire nem fognak emlékezni” – idézi írásában a Harry Potter sorozat egyik szereplőjének plasztikus leírását a jobbközép értékeket követő, Ronald Reagant politikai ideáljának tekintő washingtoni szervezet, a Frontiers of Freedom elnökhelyettese. A drámai megfogalmazás és megközelítés amúgy sem áll távol Radványitól, aki ezúttal a helyenként – a történetében, a szereplőit illetően, a leírásaiban – horrorisztikusba forduló fantasy gyerekkönyv-sorozatból vett jelenséggel, a dementorokkal írja le a ma Magyarországát, élén Orbán Viktorral és bűntársaival.

A mondandó azonban nagyon is valós: a NATO és az EU halálos daganatának tartja Orbánt, aki szűk körével, helyes megfogalmazással: „bűntársaival – akik a magyar emberek dementorai – építette ki és irányítja bűnözői vállalkozását”.

Radványi felvázolja az idáig vezető utat, kitérve arra, hogyan szerzett kétharmados többséget a Fidesz 2010-ben, s azóta miként tartja magát hatalomban „az alkotmány saját képére szabásával, s választási csalásokkal, miként irtja ki szisztematikusan a fiatal magyar demokrácia minden vetületét”. „Ördögi jogi és jogon kívüli  tervével erkölcstelen együgyűségbe tereli az egész nemzetet”, az úgynevezett illiberális demokrácia megfosztotta az állampolgárokat annak az esélyétől, hogy szabad választások útján, leváltsák a kormányt.

Orbán és bűntársai korrupciója szegénységbe taszította az országot, politikailag pedig minden alkalmat megragad autokráciájának mélyítésére, beleértve a keleti diktátorokhoz történő dörgölődzést. Belpolitikai téren a taktikája drasztikus: lepusztította az egészségügyet és szinte a teljes oktatási rendszert. Mindennek eredményeként elmondható, hogy Magyarország általános  feltételei egy fokkal jobbak voltak 1990 előtt, mint ma – mondja ezt ki az a Radványi, aki elmenekült az előző rendszerből Németországba, majd onnan az Egyesült Államokba disszidált.

„Ám a lelkiismeret nem szólal meg Orbánban és bűntársaiban, ahogy a dementoroknak sincs lelkük és nem ismernek irgalmat” – mutat rá az írás, amely kitér a legjobb barát, Mészáros Lőrinc és a vő, Tiborcz István meggazdagodására, továbbá felidézi, hogyan bánt ­Orbán Simicska Lajossal.

Sokan és sokat írtak már a koronavírus-járvány veszélyhelyzetre vonatkozó jogalkotásáról, ami nem csak, hogy korlátlan hatalmat biztosít Orbánnak, de teszi ezt korlátlan ideig – mutat rá, hozzátéve: „ez a jogszabály kiírtja a demokrácia, a szabadság, a függetlenség és az egyéniség utolsó írmagját is”. Ezzel a magyarokat zombilétre kényszeríti, s ez így is marad mindaddig, amíg „Orbán és bűnbandája” abszolút hatalmat birtokol.

Az Európai Unió mindeddig nem tett határozott lépéseket, de ha nem szól közbe, akkor Orbán tovább gyengíti a szervezet kohézióját. „Immár az Európai Unió alapértékei kerültek veszélybe”, ráadásul Orbán nincs egyedül, a volt szovjet blokk államai – kevés kivételtől eltekintve – éppen ennyire korruptak.

Az Egyesült Államok sem teljesít jobban: a jelenlegi adminisztráció egy olyan amatőrt küldött Budapestre, aki nem érti Magyarországot. „Az egyetlen teljesítménye, hogy hülyét csinált magából azzal, hogy Orbán Viktor ölebe lett”. Így azután a Fehér Ház és az amerikai Külügyminisztérium nem jut objektív és előítélet nélküli információkhoz a magyar helyzetről. Egyértelmű, hogy Orbán nagyon súlyos fenyegetést jelent mind a NATO-ra, mind pedig a Európai Unióra, s lassan kifutunk a korrekcióra lehetőséget adó időből” – figyelmeztet Radványi, aki szerint „a magyarok egyre elkeseredettebbé válnak. Reális forgatókönyv egy véres felkelés Orbán autokráciája ellen. Ennek megelőzése mind Brüsszel, mint Washington számára első rendű prioritás kell legyen” – szögezi le vasárnap megjelent írásában Radványi Miklós.