Orbán a más farkával veri a csalánt

Föld S. Péter 2020. április 10. 10:20 2020. ápr. 10. 10:20

Nem rendelt el kijárási tilalmat a miniszterelnök, csak az eddigi korlátozásokat hosszabbította meg. Arra kért mindenkit, hogy aki csak teheti, maradjon otthon, mert nagyon aggódik mindenkiért, ugyanakkor húsvét hétfő estig a települések polgármestereinek négy napra különleges jogosítványokat adományozott: ez idő alatt szabadon, helyi szinten eldönthetik, hogy lezárják-e a városukat, falujukat az „idegenek” elől.

Mert az tényleg nem volna jó, ha a húsvétkor megszaporodó rokoni és baráti látogatások tovább terjesztenék a vírust, növelnék a megbetegedések és a halálozások számát. A miniszterelnök ennél kevésbé csak azt szeretné, ha az emberek nem szeretnék, és neki tulajdonítanák, hogy idén nem találkozhatnak az ünnepen a szeretteikkel.

Orbán más farkával veri a csalánt, pedig, emlékszünk, mekkora balhét rendezett a parlamentben és mindenütt másutt, hogy neki határozatlan (értsd: korlátlan)  időre kell a rendkívüli felhatalmazás, mert csak így tud tenni az ő népéért, így tudja megvédeni a lakosságot a fenyegető veszélytől.

Most tehát átdobta a polgármestereknek a labdát, hadd pattogjon az ő térfelükön, csináljanak vele, amit tudnak. Zárják le ők a falvakat, a városokat, legyenek ők a rosszfiúk, akik miatt a családok szét lesznek szakítva húsvétkor. Orbán – szokás szerint – mossa kezeit (fertőtlenítővel is, mert neki és családjának biztosan jutott ebből a nemzeti hiánycikkből), ő jót akart, és csak annyit mondott, hogy mindenki vigyázzon magára.

Orbán nem először játssza el a magyarokkal ezt a cinikus játékot. Amikor tíz évvel ezelőtt a Fidesz hatalomra került, az volt az egyik fő mondandójuk, hogy – szemben a szocialista kormányok gyakorlatával – náluk nem lesznek megszorítások. És tényleg nem voltak, legalábbis, abban az értelemben, hogy közvetlenül nyúltak volna az emberek zsebébe. (Most a magányugdíj-pénztárakban tartott megtakarítások elzabrálásról ne beszéljünk, az sem megszorítás volt, hanem szimpla lopás). Szóval, tényleg nem voltak megszorítások, „csak” a bankoktól és a multiktól vettek el pénzt, őket „szigorították meg”, amelyek ezt a „nem-megszorítást” természetesen továbbhárították a lakosságra. Magasabb banki költségeket és kamatokat számoltak, a multik pedig a szolgáltatás minőségének csökkentésével voltak kénytelenek reagálni.

Most sem Orbán a csúnya bácsi, aki megtiltja a nagymamának, hogy élőben láthassa az unokáit, hanem, a helyi polgármesterek. Lám, Budapest első embere, Karácsony Gergely, már a miniszterelnök bejelentését követő órákban kihirdette, hogy a fővárosban az ünnepek alatt lezárják a Margitszigetet, a Római partot és az Óbudai szigetet, ne legyenek tömegek ezeken a kedvelt helyeken, ne terjesszék a betegséget. Ő lett a rossz ember, miközben a miniszterelnök ájtatos képpel csak annyit mond a televízióban, hogy vigyázzunk magunkra és vigyázzunk egymásra.