Orbán, a nacionalizmus zászlóvivője

HírKlikk 2019. december 3. 14:03 2019. dec. 3. 14:03

„Orbán Viktor tudja a módját, hogy miként forgassa a szavakat. Legyen szó akár ’illiberális’ demokráciáról, akár a ’keresztény Európa megőrzéséről’, vagy a ’Stop Soros’ ígéretről – van érzéke a marketing egyik központi parancsolatához: ’Minél egyszerűbben mondd!’” – így jellemzi a Politico a magyar kormányfőt a világot formálók toplistához fűzött írásában. Hozzáteszi: „Ez, valamint a Brüsszellel való, jól megválogatott sok összecsapás miatt lett Orbán a nacionalizmus, s a szerinte az EU nemzetek feletti túlhatalma elleni szembeszállás zászlóvivője”. Orbán egyébként második a toplistán.

Az amerikai portál az európai kiadásában közzétett idei, a világot legnagyobb mértékben formáló embereket tartalmazó ranglistáján a személyiségeket cselekvőkre, zavarkeltőkre és álmodozókra osztja – a magyar miniszterelnököt az utóbbi csoportba sorolja.

A portál szerint ugyan Orbán showja a kommunizmus bukása idején betöltött szerepének bohózati felújítása lehet az, ahogyan szembeszáll az eurokratákkal, de ez nem akadályozza meg a szerte az unióban fellelhető híveit abban, hogy lelkesen tapsoljanak az újrázásért. A magyar erős embert modellnek tartják olyan vezetők, mint a lengyel Jaroslaw Kaczynski vagy az olasz Matteo Salvini, de az üzenetei visszhangra találtak a jobbközép egyes részeinél is. Tény, hogy az Európai Néppárt felfüggesztette Orbán pártjának tagságát, de az is tény, hogy a Fidesz 13 képviselője továbbra is ott ül a frakcióban – mutat rá az írás.

A toplistát egyébként a világ klímaébredésében komoly szerepet játszó tizenéves svéd Greta Thunberg vezeti. A toplistát itt lehet megnézni, a Politico „módszertanának” a magyarázatát pedig itt.

Publicisztikánkat Orbán második helyezéséről pedig itt lehet olvasni.

Forrás: Hírklikk