Orbán a nyílt erőszak helyett, alattomosan számolja fel a sajtószabadságot

HírKlikk 2020. július 28. 05:30 2020. júl. 28. 05:30

A sajtószabadságot újabb támadás érte Magyarországon: az Index a még megmaradt független orgánumok között bástya volt: a legnagyobb és legtöbbet olvasott portál, megszűnése jelen formájában pusztító csapás a magyar újságírás számára. Az Index körüli történések ismert mintát követnek. A magyar kormány soha nem törekedett a média közvetlen elnyomására. Nincsenek bebörtönzött újságírók, nem rohanják meg drámai módon a szerkesztőségeket, a sajtó elleni fizikai erőszak ritka. Orbán Viktor kormánya ennél sokkal alattomosabb módot választott az információáramlás ellenőrzésére.

A kormány manipulációjával előbb anyagilag kiéheztetik az orgánumokat, aztán a kormányhoz hű tulajdonosok kezébe adják, akik megadják a végső döfést a szerkesztők eltávolításával és az irányvonal átállításával, írta Scott Griffen, a bécsi székhelyű Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) helyettes igazgatója a szervezet honlapján.

Az üres burkokat aztán bezárják, mint a Népszabadságot, vagy Orbán szócsöveivé változtatják, mint az Origót: így számolják fel a sajtószabadságot 2020-ban Európában. Griffen rámutatott: mindezek ellenére, az Európai Unió keveset tett annak érdekében, hogy megfékezze a kormányt, amely sokkal inkább hasonlít a tekintélyelvű Oroszországra, vagy Törökországra, mint az EU demokratikus eszméire.

Orbán stratégiáját az is igazolja, hogy az EU vezetői a héten nem tudtak megállapodásra jutni egy erős jogállamisági mechanizmusról. Ismertette az Index körüli korábbi és legutóbbi folyamatokat, majd megállapította: lehetséges, hogy az Indexet bezárják, de az sem kizárt, hogy tekintettel vezető piaci szerepére, megengedik, hogy fennmaradjon, vagy akár azt is, hogy megőrizzen valamennyit kritikus hangjából – éppen csak annyit, hogy ez lehetővé tegye Orbán számára, hogy a sajtószabadság magyarországi létezésének bizonyítására használja fel, de ne jelentsen semmiféle valós veszélyt a Fidesz hatalmára.

Ami az Index körül történik, drámai és szívszorító. De ez nem kirívó eset: csak egy újabb sajtóorgánum vált áldozatává az Orbán-modellnek, amely a média foglyul ejtésének nagyon hatékony és dörzsölt rendszere, amelyet Magyarország uniós partnerei nem tudnak, vagy nem akarnak megérteni, még kevésbé megfékezni. Közben a Fidesz tovább kapja a nagyvonalú átutalásokat Brüsszelből – nincs itt semmi látnivaló – írta az IPI igazgató helyettese.

Forrás: Hírklikk