Orbán a plagibácsi

HírKlikk 2019. szeptember 15. 08:37 2019. szept. 15. 08:37

„Egyetlen kis probléma adódik, ugyanis előkerült egy apokrif evangélium, amely Orbán kinyilatkoztatását megelőzően már ugyanezt hirdette, s úgy tűnik, mintha Orbán ebből a tanításból plagibácsizta volna végtelen bölcsességét” – olvasható Gábor György vallásfilozófus legfrissebb Facebook posztjában, amelyben Orbán Viktor legújabb, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) XII. kongresszusán bedobott kinyilatkoztatását vesézi ki. A posztból azonban az is kiderül, hogy Orbán csak a céljainak megfelelő kitételt vette át – mondani sem kell, hivatkozás nélkül – az eredeti beszédből. S persze nem utalt a még eredetibb forrásra, a Bibliára sem.

„Ne féljünk kimondani, hiszen már mindenki látja: Magyarország a hegyen épült város, és köztudott, hogy azt nem lehet elrejteni. Nőjünk fel ehhez a küldetéshez, teremtsük meg magunknak és mutassuk meg a világnak, milyen is az igazi, mély és magasabb rendű élet, amelyet a keresztény szabadság eszményére építettünk." – fejtette ki Orbán (és előtte Kövér László hasonlóképpen beszélt).

Gábor György szerint a kongresszus „nemzeti zsinattá szerveződött, amennyiben a nemzeti zsinat egy ország főpapjainak tanácskozása, részben apostoli zsinattá, hiszen az i.sz. 49-es jeruzsálemi zsinathoz hasonlóan most is jelen voltak az Újszövetséget felülíró Legújabb szövetség apostolai, akiket Orbán Viktor hívott össze a maga dicsőségére és magasztalására, a tévtanok kiirtására és a Fideszes hitágazatok és tanítások fejlesztésére és felemelésére, továbbá annak kimondására, hogy a hitnek egyetlen forrása maga Orbán Viktor.  

De a vallásfilozófus bizony fülön csípte Orbánt: mint rámutatott: „egy bizonyos Ronald Reagan a hegyre épült város bibliai hasonlatát többször is elsütötte. Például 1980. november 3-án az alábbiakat mondta: ’Azt hiszem, hogy az amerikaiak 1980-ban a hegyen épült város hitében élnek, mintha csak hosszú ideje lakói lennének.’ Csakhogy Ronald Reagan még hozzátett valamit: ’A Potomac folyó városának látogatói nem úgy jönnek, mint fehérek vagy feketék, rézbőrűek és sárgák; ők nem zsidók vagy keresztények, konzervatívok vagy liberálisok, demokraták vagy republikánusok. Ők amerikaiak, bármi is volt azelőtt, mégis büszkék egy ragyogó városra a hegy tetején.’”

Íme, a beszéd,  amely egyébként az 1980-as megválasztását megelőző estén hangzott el:

És itt egy másik beszéd, amit a „Shining City Upon A Hill” téma köré épített Reagan:

És – ezt már mi tesszük hozzá –,  motívumot nem csak Reagan, sőt, nem is csak a republikánusok használták-használják előszeretettel, hiszen például az Orbán által hőn nem igazán szeretett Barack Obama is hozzányúlt már:

 Gábor György a Facebook posztjában rámutat: „Mindenesetre az újszövetségi evangélisták nem lopkodtak innen-onnan, szemben a Legújabb szövetségi Orbánnal, aki mindent lop és mindenhonnan, s az evangélisták keresztény szabadságon nem azt értették, hogy plagizálhatnak szabadon, összevissza és minden értelem nélkül. Tudniillik a kinyilatkoztatott szó nem azonos azzal a félhülye, értelmetlen hablattyal, amit Kövér és Orbán az általuk – meglehet, méltán – totál hülyének nézett hallgatóságuk előtt rendre kiprésel magából”.