Orbán a törvény erejével fosztja ki az ellenzéki önkormányzatokat

Kardos Ernő 2020. május 22. 12:00 2020. máj. 22. 12:00

„A különleges gazdasági övezetek kialakításával, a kormány az önkormányzatokat visszalövi a Kádár-rendszerbe” – nyilatkozta Gémesi György a Klubrádióban. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke az ellenzéki önkormányzatok pénzének rekvirálását azzal magyarázza: a Fidesz aggódik, hogy a következő választásokon elveszíti a hatalmát.

A járvány ideje alatt, a kormány váratlanul elvette az ellenzéki vezetésű Gödtől a településen lévő Samsung-beruházás területét és a cég által fizetendő iparűzési adó összegét. A helyi önkormányzat tulajdonát kormányrendelettel a fideszes vezetésű megyei önkormányzatnak adta át.

Göd tulajdonának sikeres elvétele után, a kormány kedvet kapott, s törvényt alkot az úgynevezett „különleges gazdasági övezetek” létrehozásáról. Ennek értelmében, a kormány más városok tulajdonjogát is meg tudná szerezni. A döntést a jogszabályt beterjesztő Orbán Balázs azzal magyarázta, hogy a javaslat alapján, arányosabb lehet a megyéken belül a pénzeloszlás. A terv szerint, a beruházásoknak otthont adó településektől elvett pénzeket a fideszes többségű megyei önkormányzatok között oszthatnák el.

Gémesi a Klubrádióban azt nyilatkozta, hogy a kívánt arányosabb pénzeloszlás már eddig is létezett. Ezt a célt szolgálta a korábban bevezetett úgynevezett szolidaritási adó, tehát Orbán államtitkár nyilvánvaló hazugsággal igyekezett a törvényt a parlamenti többség elé vinni. Vagyis a héten beterjesztett törvény politikai pénzosztást tesz lehetővé a kormány részéről.

Gémesi felhívta a figyelmet arra, hogy a beruházásoknak vannak terhei is, hiszen ha egy gyár épül a városban, ott az önkormányzatnak utat kell építeni, óvodát, iskolát kell biztosítani. Ha az így befektetett energia nem térül meg, akkor a települések vezetői – köztük a polgármesterek – elvesztik a motivációt, hogy a városukat fejlesszék. Nem beszélve arról, hogy a tulajdonjog elvételével kapcsolatban „problémák merülhetnek fel”.

Gémesi György úgy látja, hogy a Fidesz vezette kormány 2012-től folyamatosan ellehetetleníti az önkormányzatokat, átalakítja a finanszírozást, a feladatokat pedig átcsoportosítja.

A parlament előtti törvény alkalmas arra, hogy a már elkezdett, vagy tervezett nagyberuházások területeit és a megtermelt helyi adókat törvényi erővel elvegyék a településektől. A helyi önkormányzatok vezetőitől a pénzzel együtt, a döntéshozatal lehetőségét is elveszik, s a Fidesz vezette megyei önkormányzatokhoz helyezik. Miközben a megyei önkormányzatok nincsenek felkészülve a változásra, mert az elmúlt években kiüresítették őket. Egyelőre nem világos, hogy ezeket az önkormányzatokat „felülről” megerősítik, vagy csak annyi lesz a feladatuk, hogy a „pártközpont” szempontjai alapján döntsenek. Gémesi szerint, az egésznek az oka az, hogy túl sok lett az ellenzéki önkormányzat, ami veszélyt jelenthet a Fidesz-KDNP 2022-es választási győzelmére.

Gémesi György egyébként úgy gondolja, hogy a kormánypárti, tehát fideszes vezetésű önkormányzatoktól is elszedik a pénzt, de ezeket a településeket kormánypénzekből kompenzálják majd. Tehát a következő hónapokban egy színjátéknak leszünk tanúi. Eddig is minden évben volt „csokipénz”, vagyis olyan extra összeg, amit azok a települések kaptak, amelyek a kormányhoz húztak, vagy amelyeket az országgyűlési képviselő javasolt. Nem olyan nagy probléma ezt megoldani – aki kedves a Fidesznek, az kap.

Gémesi beszélt arról is, hogy az önkormányzatoktól – a vírusra hivatkozva – már elvették a gépjárműadót, amely be volt tervezve a települések költségvetésébe, ahogy azt is kiszabta a kormány, hogy parkolási díjat sem lehet szedni. Egyébként nem oldott meg semmit ez a rendelet, mert így is vannak emberek a buszokon, metrókon, viszont a bevételektől elestek az önkormányzatok.

A Fidesz erőfölénnyel való durva visszaélését látva, a magyar választó a változásra szavaz. Gémesi úgy véli, nagyon nem egyenlőek a feltételek a politikai küzdelemben. Elképesztő a Fidesz anyagi és médiafölénye „az alja", karaktergyilkoló termékei által is, de a magyar választók többsége mégiscsak változást akar, és ezt jelezték a tavalyi önkormányzati választáson is.