Orbán a válságot használná ürügyként a sajtószabadság további csorbítására

HírKlikk 2020. március 25. 17:35 2020. márc. 25. 17:35

A magyar törvényhozóknak nem szabad megszavazniuk azokat a BTK-ban tervezett változtatásokat, amelyek börtönbüntetéssel fenyegetik az újságírókat a pandémiáról szóló írásaik miatt – mutatott rá a CPJ (Bizottság az Újságírók Védelmére) szervezet. A CPJ tanulmányozta a tervezetet, amely öt évig terjedő börtönbüntetést helyez kilátásba újságíróknak, ha az írásaikat hamis hírnek, vagy rémhír-terjesztésnek minősítik. 

A szervezet Európa és Ázsia programjának igazgatója New Yorkban kifejtette: „A BTK ilyen változtatásait nem szabad elfogadni, és az ilyen kérdéseket a polgári jog alapján kell rendezni. „A független újságírás a koronavírus elleni harc egyik hatékony eszköze, ezért bátorítani kell, és nem szabad a válságot ürügyként felhasználni a magyarországi sajtószabadság további megnyirbálására” – mondta.

A CPJ mailben kérte a magyar kormány állásfoglalását, de Kovács Zoltán szóvivő egy saját cikkét küldte, amelyet egy állami sajtóorgánum számára írt, és amelyben az áll, hogy „ezek a módosítások szankciókat hoznak létre az olyan meggondolatlan megnyilvánulások ellen, amelyek alááshatják, vagy megbéníthatják az emberek vírustól való megvédésére tett erőfeszítéseket”.  

Forrás: Hírklikk