Orbán abszurd kijelentései II. – Ülj le fiam, történelemből egyes!

Nagy András 2019. május 9. 07:53 2019. máj. 9. 07:53

A saját kárára követett el nagy hibát, ugyanis önmagát leplezte le Orbán Viktor, amikor gyakorlatával szakítva, hosszú idő után először, hajlandó volt fogadni egy nem neki alákérdező „mikrofonállványt”. Bernard-Henri Lévy francia filozófus áprilisban két órán át beszélgethetett a magyar miniszterelnökkel, az erről készített összeállítását a Le Point francia hetilap most publikálta. A HVG által szemlézett írásból kiderült hogy Orbán már képtelen kontrollálni magát és elképesztő gondolatait, filozófiai eszmefuttatásait. Abszurd kijelentések követték egymást – sorozatunkban ezek közül veszünk elő egyet-egyet egy-egy szakértő segítségével.


„Én lennék az első, aki dicséri Horthy kormányzót? Része a magyar történelemnek. Nem ő szabadított meg minket Kun Bélától?” – így kérdezett vissza Orbán, amikor a francia filozófus Horthy Miklósról kérdezte őt. Mi pedig Karsai László történészt kértük, hogy helyezze történelmi kontextusba a fenti eszmefuttatást.

„Nem” – jelentette ki határozottan Karsai László. Amikor ugyanis Horthy 1919 végén bevonult Budapestre, híre nyoma nem volt már Kun Bélának és a tanácsköztársaságnak – emlékeztetett.

Orbán Viktor nagyon régen tanulhatott történelmet, éppen ezért nem kellene beleártania magát olyan dolgokba, amikről láthatóan a legcsekélyebb fogalma sincs. Aki azb érettségi táján, kiváltképpen később ,az egyetemen nem tudja, hogy mikor és hogyan következett be a Tanácsköztársaság bukása, kapásból megbukik – értékelte a miniszterelnök mondatait a történész.

A Kun Béla vezette Tanácsköztársaság bukása 133 nap után, 1919. augusztus 1-én következett be, Horthy Miklós „bátor” bevonulása pedig csak 1919. november 16-án történt meg. „Következésképpen nem a kormányzó szabadított meg minket Kun Bélától és a Tanácsköztársaságtól, hanem a hazánk területére belépő antant hatalmak, illetve az őket kísérő román csapatok” – tette világossá Karsai László.

Az, hogy mikor tört ki az I. világháború, vagy hogy mikor dőlt meg a Tanácsköztársaság, a beugró kérdések között szokott szerepelni az egyetemi vizsgákon. „Ülj le fiam, egyes” – szokták mondani, amikor a tudás ilyen szintű hiányával találkoznak – reagált Orbán Horthyval kapcsolatos szavaira az ismert történész.

A sorozatban megjelent eddigi cikkek:

Orbán abszurd kijelentései I. – Bevallotta, hogy diktatúra van