Orbán, Áder és Kövér sem szavazta meg a 13. havi nyugdíjat 2003-ban

Föld S. Péter 2022. február 11. 14:45 2022. feb. 11. 14:45

Ma utalja az Államkincstár a 13. havi nyugdíjat azoknak, akik számlára kapják az ellátmányt. A 13. havi nyugdíj „visszaadása” már több mint egy éve téma a Fidesz kommunikációjában, Orbán Viktor – a Brüsszel elleni kirohanások és nem kevés „gyurcsányozás” mellett – szinte másról sem szól, mint hogy „visszaadják, amit a baloldal elvett”. A miniszterelnök arról mélyen hallgat, hogy a 13. havi nyugdíjat 2003-ban a szocialista kormány vezette be. Mint ahogyan arról sem beszél, hogy annak idején sem ő, sem a Fidesz-frakció többi tagja nem szavazta meg a nyugdíjasoknak járó plusz juttatást. A 13. Havi Nyugdíj Napján erre emlékezünk.

A 13. havi nyugdíjat 2002 márciusában Medgyessy Péter, akkor még miniszterelnök-jelöltként említette először, amikor azzal kampányolt, hogy: „a magyar gazdaság jelenlegi teljesítménye mellett kizárólag szándék kérdése, hogy javítunk-e a hárommillió nyugdíjas életén vagy sem. Az Orbán-kormány átlagosan 19 ezer forintot vett el a nyugdíjasoktól, amit mi még az idén visszaadunk. Sőt, ennél többet is teszünk. Ezért döntöttünk úgy, hogy 2003-tól megkezdjük a 13. havi nyugdíj bevezetését."

A 2002. évi parlamenti választások eredményeként Medgyessy Péter alakíthatott kormányt, az újonnan felálló kabinet pedig még abban az évben, október 31-én benyújtotta az Országgyűlésnek „Az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról” szóló törvényjavaslatát. Ennek egyik eleme volt a 13. havi nyugdíj jogintézménye. Az akkor ellenzékben lévő Fidesz december 17-én nem vett részt a végszavazáson, így a törvényjavaslatot kizárólag a kormánypárti képviselők „igen” szavazatával fogadta el az Országgyűlés. Mádl Ferenc köztársasági elnök azonban nem írta alá a parlament által elfogadott törvényt, és megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek.

A kormány, a parlament téli szünete után, változatlan tartalommal ismét benyújtotta a törvényjavaslatot. Az újabb szavazás 2003. február 4-én volt. A korabeli jegyzőkönyvekből kiolvasható, hogy a ma is aktív politikusok közül többen nem szavazták meg a törvényjavaslatot. Semjén Zsolt, Harrach Péter, Rogán Antal, Szijjártó Péter, Fónagy János, Németh Zsolt, Répássy Róbert, Tállai András és Farkas Flórián nemmel voksolt, míg ötvenöt fideszes parlamenti képviselőben még ennyi bátorság sem volt, ők inkább távol maradtak a szavazástól. Ily módon, mások mellett Orbán Viktor, Áder János, Kövér László, Varga Mihály, Lázár János, Pokorni Zoltán, Kósa Lajos, Selmeczi Gabriella, vagy éppen Deutsch Tamás sem szavazta meg a nyugdíjasok plusz járandóságát.

A történet további része ismert. Mármint azok előtt, akiknek nem szelektív a memóriájuk, és tudnak, valamint mernek is emlékezni a néhány évvel ezelőtti eseményekre. 2008-ban súlyos gazdasági válság tört rá a világra, amely a magyar gazdaságot sem hagyta érintetlenül. Az államcsőd elkerülése érdekében, az akkor már Bajnai Gordon vezette kormány arra kényszerült, hogy felfüggessze a 13. havi nyugdíj kifizetését. Nem megszüntette tehát ezt a nyugdíjelemet, ahogyan az azóta a Fidesz retorikájából kihallatszik, hanem felfüggesztette. Utóbbi kifejezés azt is jelenti, hogy az elmúlt 12 évben minden különösebb cirkusz nélkül „vissza lehetett volna adni” a 13. havi nyugdíjat. Ám a Fidesznek csak a választás közeledtével jutott eszébe ez a gesztus. Nem mellesleg, épp olyan helyzetben, amikor egyébként a magyar gazdaság állapota ezt csak az eladósodottság növekedése árán teszi lehetővé.

Ez azonban sem Orbánt, sem a Fideszt nem zavarja. Feri bátyámnak a kocsmában Orbán még csak belengette, hogy a pénzügyminiszter nyakára jár a 13. havi nyugdíj ügyében, a napokban Márika néninek viszont már tényként említhette, hogy megharcolt a Mihállyal, (Varga Mihály pénzügyminiszter – a szerk.) hogy adják vissza a 13. havi nyugdíjat, mert amit elvettek, azt ugye vissza kell adni.

Arról sem Feri bátyámnak, sem Márika néninek nem beszélt a miniszterelnök, hogy évtizedekkel ezelőtt, boldogult ifjú korában, még az volt a véleménye, hogy az idősek felélik a fiatalok jövőjét. Ezért nem szavazta meg Orbán és a Fidesz frakciója a 13. havi nyugdíjat 2003-ban.